Fostii directori ai fostului Complex Energetic Turceni, acuzati de prejudicierea unitatii au fost gasiti nevinovati

 

Cinci fosti directori ai fostului Complex Energetic Turceni, fosti membri ai PDL, acuzati de procurorii anticoruptie de prejudicierea unitatii cu aproximativ cinci milioane de euro, au fost gasiti nevinovati la finalul unui proces care a început în anul 2007.

ciocanConform unei sentinte definitive a Înaltei Curti de Casatie si Justitie din 7 martie si afisata, luni, pe pagina de internet a instantei supreme, magistratii au respins recursul procurorilor anticoruptie la o sentinta de anul trecut a Curtii de Apel Alba, prin care, de asemenea, inculpatii erau gasiti nevinovati, în baza unei decizii din 2012 luata de Tribunalul Sibiu, ca instanta de fond în acest proces, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fostul director general al CE Turceni, Eugen Simionescu, a fost trimis în judecata în acest dosar alaturi de fostul director economic Gabriel Bîgu, de fostul director comercial Dan Gavrilescu si de fostul sef al Biroului Juridic al unitatii, Vasile Boca, împreuna cu fostul sef al Serviciului Achizitii, Ovidiu Balacescu. Cei mentionati erau, la vremea în care ocupau functiile de conducere, si membri ai PDL Gorj sau aveau sprijinul acestei formatiuni politice, Dan Gavrilescu fiind seful organizatiei de tineret a filialei.

Cei cinci au fost acuzati de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificata în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificata, fals intelectual, initiere sau constituirea a unui grup infractional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui astfel de grup.

Conform rechizitoriului înaintat la instanta, în cursul anului 2005, directorii respectivi au încheiat contracte cu trei firme de transport rutier pentru a asigura transportul carbunelui, în conditiile în care, pâna la acel moment carbunele era transportat pe calea ferata. Contractele au fost încheiate însa în conditiile expirarii contractului existent pâna la acel moment cu CFR Marfa si într-un moment în care angajatii CFR Marfa erau în greva.

Directorii de la CE Turceni au invocat, de asemenea, ca argumente pentru semnarea contractelor cu firmele de transport rutier preturile mai mici percepute de acestea, procurorii DNA sustinând însa ca firmele în cauza nu aveau capacitatea tehnica pentru a transporta mari cantitati de lignit, motiv pentru care, la rândul lor, au subcontractat cantitatile pe care trebuiau sa le transporte cu alte companii care aveau camioane de mare tonaj în dotare.

Procurorii DNA sustineau în rechizitoriu ca cele trei firme, SC ELMEROM CONSTRUCT SRL Târgu Jiu, SC A si RAL& MARA SRL Drobeta Turnu Severin si SC C.F.R. S.S.V.M. SA Bucuresti, administrate de persoane aflate în strânsa legatura cu persoane „influente sau de decizie” la unitatile miniere din judetul Gorj, au obtinut avantaje patrimoniale în urma derularii acestor contracte de 1,3 milioane euro.

De asemenea, directorii mentionati au fost acuzati ca au respins o oferta a CFR Marfa pentru transportarea carbunelui la preturi avantajoase, prejudiciind unitatea pe care o conduceau cu înca 3,7 milioane euro, toti cei cinci inculpati negând permanent acuzatiile ce le erau aduse.

În urma trimiterii lor în judecata, în 2007, directorii respectivi au fost schimbati din functii, iar Dan Gavrilescu a demisionat de la sefia organizatiei de tineret a PDL Gorj, ulterior el demisionând si din partid.

Procesul celor cinci a început în anul 2007 la Tribunalul Gorj, însa a fost stramutat la Tribunalul Sibiu, care, în anul 2012, i-a achitat pe toti.

Sentinta respectiva a fost mentinuta ulterior si de Curtea de Apel Alba, precum si, acum, de Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Ancheta în acest dosar a fost instrumentata de Biroul Teritorial Târgu Jiu al Directiei Nationale Anticoruptie, Birou care de la 1 martie anul acesta a fost desfiintat oficial în cadrul unui program de restructurare a DNA. Gigi Ciuncanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie