CAS din oficiu pentru persoanele fizice care nu depun formularul 600

 

ANAF urmeaza sa stabileasca din oficiu contributia de asigurari sociale (CAS) datorata de persoanele fizice, preluate in administrare din 1 iulie 2012 de catre autoritate, care nu depun formularul 600, se precizeaza intr-un proiect de ordin, lansat recent in dezbatere publica pe pagina sa de internet. Conform documentului, Fiscul urmeaza sa-i identifice pe cei care nu au depus formularul 600 pe baza unei proceduri specifice, din care vor fi excluse insa anumite categorii de contribuabilii. Dupa aceea, organul fiscal va calcula din oficiu CAS si va emite formularul 640, al carui model este de asemenea propus spre aprobare prin proiectul de ordin.

control fiscalPotrivit art. V din OUG nr. 125/2011, actul normativ care a modificat Codul fiscal la finalul anului 2011, Fiscul administreaza din 1 iulie 2012 contributiile sociale la pensii datorate de persoanele fizice.

Astfel, de la inceputul lunii iulie 2012, casele de pensii au predat organelor fiscale din subordinea ANAF, in vederea colectarii, creantele reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate de persoanele fizice, stabilite si neachitate pana la 30 iunie 2012.

Incepand cu 1 iulie 2012, contributiile la pensii datorate de persoanele fizice se achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii, in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.

Pentru a-si plati CAS, persoanele fizice care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii au obligatia sa-si declare veniturile care reprezinta baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, la organul fiscal competent, prin depunerea Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formular 600).

Concret, aceasta declaratie trebuie depusa de urmatoarele persoane, mentionate in Codul fiscal:

  • intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
  • membrii intreprinderii familiale;
  • persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
  • persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
  • persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.

Totusi, in cazul in care contribuabilii, preluati in administrare din 1 iulie 2012 de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, nu depun formularul 600, organul fiscal trebuie sa stabileasca din oficiu sumele datorate de catre acestia.

Pentru a realiza acest lucru, Fiscul a lansat recent in dezbatere publica, pe pagina sa de internet, un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele fizice. De asemenea, prin acelasi proiect de act normativ se propune si adoptarea formularului 640 – Decizie privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale pentru persoanele fizice, cod 14.13.02.17, a Notificarii pentru nedepunerea Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, cod 14.13.07.12, precum si a Referatului privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul stabilirii din oficiu a obligatiilor de plata.

Cum va identifica ANAF contribuabilii care nu au depus formularul 600 in anul fiscal de impunere?

Potrivit proiectului de ordin aflat in dezbatere publica, identificarea celor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative se va realiza diferit pentru fiecare categorie de contribuabil, pe baza datelor din Registrul contribuabililor si a informatiilor transmise de Registrul Comertului.

Odata parcursa aceasta etapa, Fiscul va intocmi o lista din care urmeaza sa fie eliminati:

  • contribuabilii care nu au desfasurat activitate in anul de impunere;
  • contribuabilii care au depus formularul 600.

Apoi, ANAF urmeaza sa ii identifice pe cei care:

  • au desfasurat activitate in anul precedent celui de impunere;
  • in cursul anului de impunere si-au inceput activitatea.

In cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent celui de impunere, Fiscul urmeaza sa stabileasca, in baza formularului 200, venitul ramas dupa scaderea din totalul veniturilor incasate a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului.

In plus, pentru contribuabilii care au desfasurat activitati impuse pe baza de norme de venit se va determina valoarea lunara a normelor de venit, pentru anul de impunere, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la cele 12 luni ale anului, dupa aplicarea corectiilor prevazute in Codul fiscal.

In schimb, pentru contribuabilii care in cursul anului de impunere si-au inceput activitatea se va stabili, in baza formularului 220 „Declaratie privind venitul estimat/norma de venit”, daca venitul estimat/norma de venit impartit(a) la numarul de luni de activitate este sub plafonul minim prevazut de lege, respectiv 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, se precizeaza in proiectul de act normativ.

Conform dispozitiilor aflate in dezbatere publica, odata ce aceste operatiuni vor fi efectuate, organul fiscal ii va elimina din lista mentionata mai sus si pe contribuabili:

  • care au realizat venituri sub plafonul minim prevazut de lege, respectiv 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;
  • contribuabilii declarati ca asigurati in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (formularul 112), adica somerii, pensionarii, persoanele care beneficiaza de indemnizatia de crestere a copilului intre 2-3 ani sau cele care beneficiaza de indemnizatia de crestere a copilului cu handicap intre 3-7 ani;
  • persoanele care au obtinut venituri din pensii, conform schimbului de informatii realizat in baza Protocolului nr. 95345/29.08.2007 incheiat cu Casa Nationala de Pensii Publice, cu modificarile ulterioare;
  • persoanele care au exercitat profesia libera de avocat, potrivit informatiilor din declaratiile de inregistrare fiscala 070.

Ca urmare a acestei eliminari, Fiscul va intocmi Lista contribuabililor care nu au depus formularul 600.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie