Premierul Victor Ponta sustine ca revenirea TVA la 19% este sustenabila doar in cazul in care cresterea economica va fi de peste 3%

 

Revenirea taxei pe valoarea adaugata la nivelul de 19% este sustenabila daca România va continua sa înregistreze aceeasi crestere economica de anul trecut, de peste 3%, a declarat premierul Victor Ponta.

victor ponta9„Daca avem un ritm de crestere, asa cum am avut în 2013, de 3,5%, este sustenabila”, a spus Ponta la România TV.

Întrebat ce sanse sunt sa mai fie atins acest nivel de crestere economica, premierul a amintit ca pentru acest an este estimat un nivel de „2 virgula”, dar ca pentru anul trecut a fost prognozat un avans PIB de 1,6%, mult sub rezultatul final, adaugând: „Sa dea Dumnezeu sa se întâmple la fel si anul asta, sa ajungem undeva spre 3”.

O cota redusa de TVA la produsele agroalimentare de baza cu conditia asigurarii spatiului fiscal necesar si revenirea la TVA de 19% în masura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt unele dintre prevederile din noul program al Guvernului.

TVA a fost majorata de Guvern, în vara anului 2010, de la 19% la 24%.

Ponta: As opta pentru reducerea TVA la fructe-legume decât la carne, dar poate le facem împreuna

„Din punctul meu de vedere, trebuie sa mergem, atât cât se poate, tot spre zone tintite (…) Eu as vrea la fructe si legume, pentru ca acolo avem iarasi o evaziune uriasa si o competitie neloiala între producatorii locali si fructele-legumele care se aduc din afara Uniunii Europene sau cele din UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare”, a spus Ponta la România TV.

El a adaugat ca este si o varianta în care TVA sa fie redusa la 9% atât pentru carne, cât si pentru fructe-legume, daca va fi posibil.

„Haideti sa încercam sa vedem, poate le putem face împreuna”, a spus Ponta, întrebat daca asta înseamna ca fructele-legumele se afla înaintea produselor din carne în ceea ce priveste reducerea TVA.

El a precizat însa ca sunt asteptate cifrele pe primul semestru privind încasarile din TVA la pâine.

O cota redusa de TVA la produsele agroalimentare de baza cu conditia asigurarii spatiului fiscal necesar si revenirea la TVA de 19% în masura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt unele dintre prevederile din noul program al Guvernului.

La finele lunii decembrie, premierul Ponta declara ca o eventuala reducere a taxei pe valoarea adaugata la alte produse decât pâinea va fi analizata doar dupa 1 iulie.

Cu doua luni înaintea acesei declaratii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma ca TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si în sectorul carnii în anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.

El a precizat ca masura reducerii TVA de la 24% la 9% va fi luata dupa evaluarea efectului reducerii TVA la pâine.

La sfârsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmând sa fie compensat prin cresterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie