OPCOM ia in considerare posibilitatea de de a da ANRE in judecata si de a contesta amenda primita de la Comisia Europeana la Curtea Europeana de Justitie
Decizia Comisiei Europene de a amenda OPCOM este injusta, întrucât activitatea operatorului pietei de energie este complet reglementata de catre Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat, luni, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM.
Comisia Europeana a anuntat saptamâna trecuta ca a aplicat o amenda de peste 1 milion de euro societatii SC OPCOM SA pentru ca a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata româneasca a facilitarii tranzactiilor de energie electrica pe piata spot, încalcând normele UE în materie de concurenta.
‘Decizia Comisiei este injusta. Analizam la nivelul corporatiei (Transelectrica – n.r.) posibilitatea sa contestam aceasta decizie la Curtea Europeana de Justitie. De asemenea, analizam si posibilitatea sa ne îndreptam împotriva celor de la ANRE, care reglementeaza activitatea OPCOM’, a precizat Ionescu.
El a tinut sa sublinieze ca tranzactiile din piata nu au fost cu nimic afectate.
Administratorii companiei Transelectrica analizeaza exercitarea cailor de atac ce se impun în urma sanctiunii aplicate de catre Comisia Europeana pentru abuzul de pozitie dominanta, având în vedere si faptul ca presupusa actiune de discriminare ar fi putut fi retinuta doar în sarcina OPCOM SA, în calitatea sa de unic operator al celor doua piete de energie electrica, potrivit unui comunicat al Transelectrica, emis la finele saptamânii trecute.
Comisia a sanctionat Transelectrica si OPCOM cu o amenda de 1.031.000 de euro, cele doua societati raspunzând în solidar de achitarea întregii amenzii.
Conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti de Transelectrica, sanctiunea pecuniara se situeaza la un nivel al carui cuantum este la limita inferioara a amenzilor aplicabile în astfel de situatii.
Comisia Europeana sustine ca a constatat ca, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comerciantii de energie electrica din afara României cu sediul în UE.
‘Bursele de energie sunt indispensabile pentru functionarea eficienta a pietelor de energie electrica în interesul consumatorilor. Comportamentul abuziv al OPCOM a împiedicat comerciantii din UE sa participe pe pietele spot din cadrul bursei de energie electrica din România, creând astfel o bariera artificiala la intrare, ceea ce constituie o încalcare a normelor UE în materie de concurenta. Barierele nationale de acest tip nu numai ca împiedica finalizarea unei piete unice a energiei, ci împiedica si dezvoltarea de piete eficiente, lichide’, a declarat comisarul european pentru concurenta, Joaquín Almunia, citat în comunicatul Comisiei.
Potrivit CE, între 2008 si 2013, OPCOM a impus ca membrii pietelor spot de energie electrica sa se înregistreze în scopuri de TVA în România, refuzând sa accepte comerciantii care erau deja înregistrati în scopuri de TVA în alte state membre ale UE. Prin urmare, comerciantii din UE nu puteau intra pe piata angro de energie electrica din România decât prin înfiintarea unui sediu permanent în România, ceea ce presupune costuri suplimentare si dezavantaje organizatorice pentru comerciantii din UE în comparatie cu cei din România. Discriminarea pe motive de nationalitate sau loc de stabilire contravine principiilor de baza ale pietei unice, mentioneaza executivul comunitar. Cerinta OPCOM privind înregistrarea în scopuri de TVA a creat o bariera artificiala la intrarea pe piata pentru comerciantii din UE si, în consecinta, a redus lichiditatea pe piata angro a energiei electrice.
Potrivit executivului comunitar, numarul de comercianti afectati este semnificativ. În cadrul burselor de energie de pe pietele comparabile, peste 50% dintre participanti sunt comercianti din UE care nu sunt înregistrati în scopuri de TVA la nivel local.
CE considera raspunzatoare, de asemenea, pentru aceasta încalcare si societatea-mama a OPCOM, si anume CNTEE Transelectrica SA, care este operatorul de transport si de sistem din România.
Investigatia Comisiei Europene a fost deschisa în decembrie 2012 si a ‘vizat perioada cuprinsa între 30 iunie 2008 si pâna cel putin la 16 septembrie 2013’. economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!