Majorarea punctului de pensie cu 4-4,5% ar putea fi posibila din 1 ianuarie 2015

 

Victor Ponta si Rovana Plumb au prezentat la România TV, intentiile noului guvern privind sistemul national de pensii si salarizarea bugetarilor pâna la sfârsitul anului 2016.

pensionariMinistrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat ca exista posibilitatea ca valoarea punctului de pensie sa fie majorata cu 4-4,5%. „Exista o discutie cu toate organismele internationale pentru majorarea punctului de pensie la 4-4,5% a punctului de pensie în 2015″, a anuntat Plumb.

Intentia de majorare a fost confirmata de premier care a avut totuti retineri sa se pronunte asupra cuantumului exact al majorarii. !”Anul acesta indexarea pensiilor a fost 3,75% si cu o inflatie mai mica decât a prognozat BNR. Ministerul Muncii e mai optimist, dar subiectul a fost discutat cu ministrul Bugetului, dar orice indexare va fi posibila doar de la 1 ianuarie 2015”, a declarat Victor Ponta.

De asemenea, exista posibilitatea si a modificarii Legii pensiilor. „Cred ca un obiectiv fundamental al unei noi Legi a pensiilor ar fi principiul contributivitatii, dar si reducerea decalajul între cele mai mari si cele mai mici pensii. Avem cetateni care ies la pensie cu o pensie inadmisibil de mica si altii care ies cu o pensie foarte mare si pentru standardele europene. Orice noua lege a pensiilor are ca obiectiv o reducere a decalajului, iar pentru asta trebuie sa fim foarte atenti la pozitia CCR. CCR ne-a zis ca nu avem voie sa reducem pensiile de serviciu. Din punctul meu de vedere trebuie discutata cu CCR ca altfel o dam degeaba”, a apreciat Ponta.

Guvernul pregateste schimbari majore în privinta pensiilor. Potrivit noului program de guvernare trimis la Parlament, vor aparea conturi individuale de economisire pentru pensionari si se va introduce un nou pilon de pensii.

Astfel, programul prevede introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale (Pilonul IV) bazat pe contributia asiguratului si a angajatorului, pornind de la specificul unor profesii sau domenii de activitate, eliminându-se astfel nedreptatile create beneficiarilor pensiilor speciale de noua lege a pensiilor si totodata se creeaza posibilitatea pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzura.

Guvernul îsi propune crearea unui sistem de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, dar si dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire si totodata din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului.

„Pornind de la convingerea ca sustenabilitatea unui sistem de pensii tine de aplicarea principiului contributivitatii, prin acumulare, si al responsabilitatii individuale, vom promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire si totodata din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului. În acest sens, vom sustine schimbarea principiilor care guverneaza sistemul public de pensii, prin centrarea sistemului pe principiul contributivitatii si al responsabilitatii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publica (Pilon I) cu asigurarea pe perioada de tranzitie catre noul sistem a masurilor de atenuare a costurilor reformei, fara afectarea veniturilor beneficiarilor în plata sau cu perioada de acumulare mica”, se arata în documentul facut public vineri de Guvern. Filip Stan, romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. am deplina incredere in onestitatea premierului si sunt convins ca va face tot ce se poate face pentru paritii nostrii. sa-i dea domnul zile indelungate in fruntea GUVERNULUI ROMAN.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie