Fiscul sfideaza legea concurentei si regulile UE prin favorizarea companiilor de stat

 

În timp ce mii de companii private sunt sugrumate de masurile uneori aberante si nejustificat de agresive ale Fiscului, societatile de stat beneficiaza în continuare de scutiri de la plata datoriilor

practici anticoncurentialeSfidând legile concurentei si chiar regulile Uniunii Europene, autoritatile continua sa favorizeze companiile de stat, adevarate gauri negre pentru economia tarii, în detrimentul sutelor de mii de firme private care supravietuiesc din ce în ce mai greu pe piata. Doar în ultimii cinci ani, companii-mamut, precum CFR SA, Compania Nationala a Huilei sau Posta Româna, au beneficiat de scutiri de la plata datoriilor de peste 10 miliarde de euro. Astazi, când Codul fiscal nu mai are nici macar un articol care sa reglementeze posibilitatea taierii datoriilor, Guvernul pare hotarât sa mai dea o inutila gura de oxigen unor firme care au dovedit ca nu pot supravietui pe propriile picioare. Apare chiar o moda „a scutirilor“ la care, mai nou, vrea sa ia parte si TVR. În tot acest timp, mii de firme stau cu conturile blocate de ANAF.

Fiscul nici macar nu îl anunta pe administrator înainte de a lua astfel de masuri, acesta fiind doar unul din seria de abuzuri pe care Capital le va aduce în atentia opiniei publice, într-o campanie editoriala dedicata practicilor autoritatilor fiscale din tara.

Cererea presedintelui TVR, Stelian Tanase, de stergere a datoriilor este cea mai recenta dintr-un sir de solicitari care au curs catre Ministerul Finantelor în ultimul an. Multe companii de stat, printre care Compania Huilei sau CFR, au primit scutiri, desi legea fiscala nici macar nu prevede iertarea datoriilor de la bugetul statului.

Acumularea de datorii uriase catre buget, de ordinul miliardelor de euro, a ajuns o obisnuinta pentru companiile de stat. Fara sanse prea mari de privatizare, cu pierderi în crestere de la an la an, ineficiente economic, marile societati patronate de stat continua sa fie o piatra de moara pentru buget.  Interesele care tin în viata aceste asa-zise companii sunt mari: consilii de administratie, contracte cu firme clientelare sau remuneratii uriase pentru conducere sunt doar câteva dintre motivele care îi fac pe toti politicienii sa-si doreasca sa mentina statu-quo în societatile-mamut.  Mai nou, si TVR îsi doreste stergerea datoriei de 123 milioane de lei, prin vocea presedintelui interimar. „Am vorbit despre iertarea datoriilor chiar la Ministerul Finantelor, de mai multe ori. O televiziune îndatorata e în genunchi si o televiziune independenta este o televiziune care sta pe propriile ei resurse. Noi ne luptam cu fantomele trecutului. Eu ma straduiesc sa platesc datoriile facute de altii în timp“, a spus Stelian Tanase. În ultimele luni, s-au înmultit cererile de stergere a datoriilor. Premierul Victor Ponta a anuntat recent ca vor fi reduse arieratele societatilor cu doua miliarde lei. În scrisoarea catre Fondul Monetar International, se arata ca „se vor efectua de la buget plati pentru achitarea partiala a arieratelor companiilor de stat din sectorul cailor ferate catre furnizorii de electricitate, precum si pentru arieratele Companiei Nationale de Drumuri“. Desi ar fi vorba în special de societati mai mici, CFR, situat permanent în topul datornicilor, nu rateaza nici aceasta ocazie. La sfârsitul anului trecut, datoriile CFR depaseau 560 milioane lei numai catre furnizorii de energie.

Stergeri de datorii în avalansa

Noile restante vin dupa ce, doar la sfârsitul anului 2012, CFR Marfa si CFR SA adunasera obligatii bugetare neachitate de peste 1,27 miliarde de lei. CFR a fost curatata de datorii pentru a fi privatizata. Procesul a fost un esec de proportii. Evident ca, înainte de 2013, CFR s-a mai bucurat de bunavointa statului. În 2009, de exmplu, a fost votata de Parlament stergerea datoriilor pentru 34 de societati, în valoare totala de peste 8,3 miliarde de eruo. Printre beneficiari s-au numarat Termoelectrica Bucuresti, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti,Compania Nationala a Huilei Petrosani, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Deva, Compania Nationala Romarm, CFR.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie