Consultantii considera ca taxa de securitate impusa de Guvern este abuziva
Cunoscuta cu ajutorul Curierului National, taxa de securitate impusa de Guvern firmelor sub forma obligativitatii de a angaja un evaluator de risc la securitatea fizica stârneste ample reactii nu numai din partea oamenilor de afaceri, ci si a consultantilor, cei care prin natura activitatii lor trebuie sa-i ajute pe acestia sa fie în pas cu noutatile legislative.
Contactat telefonic, reprezentantul firmei de consultanta Team Core Business, Andrei Nedelcu, a declarat ca actele normative care reglementeaza evaluarea riscului la securitate fizica reprezinta un abuz.
„Cred ca Guvernul ar trebui actionat în instanta, pentru ca reglementarile cuprinse în Legea 333/2003, HG 301/2012, Instructiunile nr. 9/2013 si Dispozitia IGPR nr. 15/2013 sunt abuzive. De ce sa plateasca firmele o evaluare efectuata sub forma unui control? Practic, evaluatorul vine mai întâi sa vada daca sistemele de securitate pe care eu ca firma le am sunt eficiente si apoi îmi cere sa le optimizez. De ce trebuie sa plateasca firmele aceste controale? De ce n-o face statul din amenzile pe care le încaseaza, asa cum se plateste orice corp de control? În plus, de unde sa stiu eu ca firma ce mi se cere? Ne trebuie mai multe informatii. Managerii trebuie sa stie care sunt normele de securitate. Aceste informatii nu sunt cuprinse în niciunul din actele normative mentionate si în nicio anexa a acestora. Ce vin ei sa controleze?”, a declarat Nedelcu pentru Curierul National.
Legat de inexistenta unor norme clare, care sa ajute managerii sa se poata conforma, consultantul în afaceri a dat câteva exemple clare. „În actele normative se face referire la faptul ca toate societatile comerciale, si nu numai, trebuie sa-si asigure bunurile si valorile. Cum trebuie sa se faca acest lucru? Cum pot eu sa-mi asigur imprimanta? Sa pun o camera video sau sa-mi leg câinele cu lesa de ea? Daca am un punct de lucru, e suficient sa pun gratii si o alarma? Un sistem de alarma si asigurarea CASCO pentru masina sunt suficiente, daca masina este bunul firmei? Sau trebuie sa am si garaj? În lege nu scrie nimic. Mediului de afaceri nu i se spune ce i se cere. Ce vin evaluatorii sa controleze?”, a mai spus Nedelcu.
Întrebat ce parere are despre faptul ca, pâna în prezent, Politia Româna a atestat 198 de evaluatori de risc la securitatea fizica, consultantul a afirmat ca „vor fi mari probleme în tara”. „Am vazut lista evaluatorilor din Registrul Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizica. Majoritatea sunt în Bucuresti si foarte putini în provincie. Cum si în cât timp vor reusi sa faca evaluarea tuturor firmelor? Vor fi mari probleme în tara”, a afirmat consultantul.
Nicolescu, CNIPMMR: Obligativitatea evaluarii riscului este o actiune clientelara
Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, a declarat pentru Curierul National ca decizia obligativitatii evaluarii riscului la securitate fizica este o decizie care nu se va putea aplica pentru ca majoritatea firmelor nu au resursele necesare. „92% din firmele din România sunt microfirme. Ele nu au resurse nici sa faca aceasta evaluare si nici ca dupa aceea sa adopte anumite masuri. Este o actiune clientelara facuta în sprijinul societatilor care se ocupa de asemenea evaluari. Este o actiune pentru care nu a fost consultat mediul de afaceri si nici partenerii sociali. Protestam vehement împotriva ei pentru ca este neavenita”, a afirmat Nicolescu.
Toate firmele sunt obligate sa faca evaluarea
Începând cu data de 16 iunie a.c., toate firmele din România vor fi obligate sa ceara, contra cost, evaluarea riscului la securitatea fizica.
Prevederile sunt stipulate în art. 2 al Legii 333/2003, alin. 1, coroborat cu art. 2 din Anexa la HG 301/2012, care arata ca „ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, regiile autonome, companiile si societatile nationale, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum si alte organizatii care detin bunuri ori valori cu orice titlu (…) trebuie sa adopte masuri de securitate în formele prevazute de lege, completate cu masuri procedurale”.
Altfel spus, orice societate comerciala este obligata ca, pâna la data de 16 iunie a.c., sa contacteze evaluatorii de risc care vor analiza, contra cost, fiecare dintre punctele de lucru ale firmelor si le vor cere acestora sa implementeze masurile de securitate pe care le considera necesare.
Aceasta se revizuieste cel putin o data la 3 ani
Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor prevad ca analiza de risc la securitatea fizica se materializeaza prin documentatia întocmita în cadrul procesului standardizat de management al riscului, prin care se determina, în mod dinamic, masurile necesare si aplicabile, pentru încadrarea riscurilor de securitate la niveluri acceptabile.
„Documentatia se înregistreaza la unitatea beneficiara dupa asumarea de catre conducatorul acesteia, urmând ca în termen de 60 de zile sa se realizeze implementarea masurilor stabilite. Procesul de efectuare a analizei de risc începe dupa semnarea contractului de prestari servicii între beneficiar si prestator, cu exceptia cazurilor de realizare prin structuri de specialitate proprii în regim intern”, se arata în actul normativ.
Analiza de risc se efectueaza înaintea instituirii masurilor de securitate si se revizuieste cel putin o data la 3 ani, pentru corelarea cu dinamica parametrilor interni si externi care genereaza si/sau modifica riscurile la securitatea fizica a unitatii sau în cel mult 60 de zile de la producerea unui incident de securitate la unitatea respectiva sau în cel mult 30 de zile de la modificarea caracteristicilor arhitecturale, functionale sau a obiectului de activitate al unitatii. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!