Codul etic pentru invatamantul preuniversitar: Profesorii nu pot face meditatii cu propriii elevi

 

Proiectul Codului etic interzice profesorilor sa ceara si sa primeasca bani, cadouri sau servicii, sa colecteze fonduri de la elevi sau parintii acestora pentru protocol în cazul examenelor, evaluarilor, olimpiadelor sau altor concursuri scolare, dar si sa faca meditatii cu propriii elevi.

profesor si elev la tabla Puteti dezbate prevederile Codului etic din educatie aici

În proiectul Codului de etica pentru învatamântul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educatiei, le este interzisa profesorilor orice activitate care ar putea sa duca la fapte de coruptie. Traficul de influenta si favoritismul în procesul de evaluare la clasa sunt interzice, iar profesorii nu-i pot ameninta pe elevi sa le faca anumite servicii sau sa le ofere cadouri, conform prevederilor din proiectul initiat de minister.

Codul de etica interzice colectarea de fonduri de la elevi sau de la parintii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice implicate în organizarea si desfasurarea examenelor si evaluarilor nationale, olimpiadelor si altor concursuri scolare.

Totodata, proiectul Codului de etica prevede ca profesorii nu pot face meditatii cu elevii din unitatile de învatamânt unde îsi desfasoara activitatea, în schimbul unor „avantaje materiale sau financiare”. Cadrele didactice nu pot implica elevii în activitati de partizanat politic si de prozelitism religios, în cadrul unitatilor de învatamânt preuniversitar sau în afara acestora.

Profesorii trebuie sa asigure egalitatea de sanse si sa promoveze principiile educatiei incluzive, sa respecte demnitatea fiecarui elev si sa recunoasca meritului fiecaruia.

Cadrului didactic îi este interzis sa fie profesorul propriului copil sau al unei rude pâna la gradul al treilea, cu exceptia situatiei în care este singurul care preda disciplina respecta în unitatea scolara în care lucreaza, conform proiectului Codului de etica.

Elaborarea unui astfel de cod a început în urma cu câtiva ani, însa s-a oprit la stadiul de proiect, pentru ca prioritate a avut Strategia anticoruptie în educatie, aprobata printr-un ordin al Ministerului Educatiei în 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru învatamântul preuniversitar, Codul de referinta al eticii si deontologiei universitare, precum si la monitorizarea activitatii Consiliului National de Etica pentru Învatamântul Preuniversitar si a Consiliului de etica si management universitar.

Codul de etica a fost readus în actualitate odata cu scandalul izbucnit la sfârsitul anului trecut, în urma mediatizarii unor imagini în care învatatoarea Dana Blându, de la Scoala 10 din Capitala, le cerea parintilor bani pentru cadouri de Craciun.

În urma scandalului de la Scoala 10, premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educatiei finalizarea proiectului în termen de doua saptamâni, însa acest proiect nu a ajuns pâna în prezent pe masa Guvernului. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie