Aproximativ 30 milioane de euro a incasat Electrica SA pe actiunile E.ON Romania

 

Electrica SA a încasat, la jumatatea lunii februarie, circa 30 milioane de euro din vânzarea participatiilor sale la unele societati din grupul E.ON România, ne-au declarat surse din interiorul companiei. Electrica SA a câstigat, la finele anului trecut, procesul cu E.ON deschis la Curtea de Arbitraj de la Paris, în care cele doua companii si-au disputat transferul actiunilor.

ElectricaPotrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, Electrica si-a diminuat participatia la E.ON Energie România cu 1.757.468 de actiuni pentru care a primit 2,5 lei/titlu. Suma totala încasata din aceasta tranzactie este de aproape un milion de euro.

Electrica SA si-a mai diminuat participatia si la E.ON Moldova Distributie cu 8.494.218 de actiuni, pentru care a primit 3,52 de euro/titlu. Astfel, suma totala încasata se ridica la circa 29 de milioane de euro.

Sursele noastre ne-au mai spus ca Electrica ramâne în continuare actionar minoritar la cele doua companii din grupul E.ON cu o participatie de câte 10%, care li se cuvine prin lege salariatilor sai.

Electrica SA urmeaza sa fie listata la Bursa de Valori Bucuresti. Înainte sa vânda 51% din capitalul companiei, statul vrea sa o divizeze partial. Astfel, din Electrica se va desprinde o societate care va prelua din patrimoniul sau partea necesara desfasurarii activitatii de gestionare a participatiilor minoritare la alte societati, împreuna cu aceste participatii minoritare. Totodata, vor fi trans¬ferate noii firme toate drepturile si obligatiile decurgând din contractele de privatizare, precum si drepturile si obligatiile Electrica SA decurgând din calitatea de parte în orice litigii sau proceduri arbitrale în legatura cu contractele de privatizare.

Electrica mai este actionar minoritar la ENEL Energie Muntenia (23,57%), ENEL Distributie Muntenia (23,57%), ENEL Distributie Banat (24,86%), ENEL Distributie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), Electrica Soluziona (49%). Totodata, Electrica SA are 0,5% din actiunile Bursei Române de Marfuri.

Gabriel Dumitrascu, seful directiei de privatizari din Departamentul pentru Energie, ne-a declarat, recent, ca autoritatile vor sa rezolve, înainte de listare, si situatia Electrica Serv, filiala de întretinere si servicii energetice detinuta de Electrica SA. În 2010, Electrica Serv a fost reorganizata, pastrând trei sucursale teritoriale (SISE Electrica Transilvania Nord, SISE Electrica Transilvania Sud, SISE Electrica Muntenia Nord). În urma reorganizarii, au rezultat cinci noi societati comerciale de servicii energetice în zonele Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia si Muntenia, toate fiind filiale ale Electrica SA. Departamentul pentru energie a facut o analiza economica amanuntita a acestei activitati, din care nu s-a reusit decât cumularea de pierderi, inclusiv dupa reorganizarea din 2010, ne-a mai spus domnul Dumitrascu precizând ca din analiza economica a rezultat ca societatile de servicii energetice din Moldova, Banat si Dobrogea trebuie lichidate, cea de la Oltenia trebuie sa intre în insolventa, iar Muntenia va trece printr-un proces de privatizare accelerata. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie