Analistii economici sceptici in privinta reducerii CAS si TVA in 2014

 

Guvernul Ponta III isi asuma in cadrul noului program de guvernare o serie de prevederi, precum reducerea CAS si a TVA. Insa in 2014 este foarte putin probabil ca Executivul sa-si respecte angajamentele si sa existe spatiu bugetar pentru reducerea fiscalitatii, avertizeaza analistii economici contactati de Business24.

calculator pix foaie„Nici guvernul nu este sigur daca va putea sa aplice masurile astea. Cel putin in 2014 pare destul de putin probabil sa existe spatiu, intrucat in momentul de fata bugetele sunt destul de bine cunoscute si nu au de unde sa apara surprize care sa creeze acest spatiu suplimentar, mai ales in conditiile in care amanarea aplicarii accizei pe carburanti a creat un minus la venituri care ramane sa fie recuperat sau compensat in cursul acestui an. Drept urmare, nu cred ca in 2014 exista spatiu pentru reducerea fiscalitatii”, a declarat analistul economic Aurelian Dochia, pentru Business24.

In opinia analistului, este insa important faptul ca se cunosc intentiile guvernului, iar mediul de afaceri stie la ce se poate astepta si care este tendinta.

Facilitati fiscale pentru crearea de locuri de munca

Programul politic al Guvernului Ponta 3 prevede stimularea sectorului privat si crearea de locuri de munca. Un obiectiv destul de important al noului Guvern este sa scada (sa revina) TVA-ul la 19%, de la 24% cat este in prezent.

„Analizam extinderea reducerii TVA si la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din zona produselor alimentare. Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, in masura in care cadrul fiscal-bugetar o va permite”, se mai arata in programul Executivului, in cadrul directilor de actiune in orizontul 2014-2016.

Potrivit analistului economic, daca aceste masuri urmeaza a fi respectate, consecintele ar putea fi pozitive pentru ca s-ar putea stimula consumul si angajarile.

„O reducere a TVA este cea mai importanta masura care ar putea sa contribuie la o relansare a angajarilor. Eu sunt de parere ca in general consecintele ar fi pozitive, insa din pacate, pana ca acestea sa se faca simtite la nivelul veniturilor bugetare, ar aparea un deficit mai mare care ar fi foarte greu de acoperit si de gestionat, mai ales in conditiile in care exista intentia ca acesta sa scada fata de 2013. Este o miscare destul de dificila”, completeaza Dochia.

In acelasi timp, este foarte putin probabil ca aceste masuri sa fie aplicate si in 2015, avand in vedere ca decizia depinde foarte mult de cum va merge economia in 2014, daca vom avea o crestere economica suficient de buna sau nu.

„Daca lucrurile merg bine se va decide daca se merge pe reducerera TVA sau a CAS. Nu pot fi aplicate toate simultan, ci doar treptat. Eu cred ca reducerea TVA ar avea un impact mai mare si ar putea sa stimuleze consumul in general. Dar daca prioritatea din punct de vedere politic este aceea de a stimula angajarea si crearea de locuri de munca, atunci reducerea CAS este un instrument mai bun”, sustine analistul.

„Prima Casa” devine „Noua Casa”

Conform noului program de guvernare, Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului si ca programul de credite ipotecare garantate de stat „Prima Casa” sa fie transformat in „Noua Casa”, doar pentru achizitionarea de locuinte noi, nu si vechi, cum se intampla in prezent.

Programul „Prima Casa” a fost cel care a sustinut piata imobiliara in ultimii ani. Ideea restrictionarii programului numai pentru locuintele noi, pare a fi aceea de a sprijinii dezvoltatorii imobiliari si sectorul de constructii. Insa deja exista un stoc destul de important de locuinte noi, contruite in perioada anterioara, si care se vand cu destul de multa greutate, tocmai pentru ca in multe cazuri preturile la care au fost construite au fost foarte mari.

„Terenurile acum cativa ani se cumparau la preturi de doua, trei ori mai mari decat cele de acum si atunci este foarte greu pentru dezvoltatori sa isi vanda acest stoc de locuinte, sa isi recupereze si cheltuielile facute si sa mai poata sa reia si dezvoltarea. Daca programul va fi limitat, cererea pentru credite automat va fi mai mica, pentru ca locuintele noi vor fi mai scumpe si asta insemana ca mai putini se vor mai incadra in conditii” concluzioneaza Aurelian Dochia. business24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie