Guvernul a promis FMI ca va demara un proiect-pilot pentru identificarea muncii la negru si a cazurilor de evaziune

 

Guvernul va declansa, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Inspectia Muncii, în semestrul II al acestui an, o serie de controale la firme, în cadrul unui „proiect-pilot” care va fi definitivat în perioada imediata, pentru identificarea muncii la negru si a cazurilor de evaziune.

munca la negruAngajamentul de a initia astfel de controale a fost avansat de Guvern în ultimele negocieri cu Fondul Monetar International (FMI), din luna februarie, si inclus în scrisoarea de intentie transmisa la Washington.

Documentul, semnat în luna martie si obtinut de MEDIAFAX, releva, la capitolul privind administrarea fiscala, ca acest „proiect-pilot” de controale va fi prezentat public pâna la finele lunii mai, printr-un comunicat.

„Vom desfasura un proiect-pilot de conformare structurala care va viza munca neînregistrata (la negru) si evaziunea fiscala, în concordanta cu versiunea UE a Modelului de Gestionare a Riscurilor de Conformare. Procesul va fi lansat printr-un comunicat de presa care va prezenta publicului proiectul pâna la finele lunii mai 2014 (criteriu de referinta structural). Controalele, care vor fi organizate împreuna cu lnspectia Muncii, se vor desfasura în a doua jumatate a anului 2014. Se preconizeaza ca proiectul sa conduca la sporirea conformarii voluntare si sa reduca evaziunea pe segmentul muncii si sa aiba loc o constientizare la nivelul întregii tari cu privire la aspectele aferente”, anunta Guvernul.

Documentul mai releva ca, în luna octombrie 2013, a fost creat un grup de lucru la nivel înalt pentru ca autoritatile sa „înteleaga mai bine” slaba colectare a veniturilor în trimestrele 3 si 4 de anul trecut si ca s-a constatat ca acestea reflecta doar într-o masura limitata procesul în derulare de reorganizare a ANAF. Din acest motiv, Guvernul se angajeaza la FMI sa aloce resurse suplimentare „monitorizarii mai stricte” a numarului de companii nou-înregistrate, a activitatii de declarare – mai ales la marii contribuabili­ – si plata, a stocului si fluxului de arierate, a numarului de inspectii efectuate si a numarului si cuantumului acordurilor de înlesnire la plata semnate.

„Conformarea voluntara, altfel spus raportul dintre declaratiile depuse la termen si numarul anticipat al declaratiilor ce vor fi depuse, se îmbunatateste. Am îmbunatatit în general calitatea verificarilor efectuate în cazul impozitului pe venitul persoanelor fizice. Vom continua sa îmbunatatim tehnicile noastre de control prin utilizarea metodelor indirecte de demonstrare a veniturilor, prin extinderea definitiei veniturilor a caror sursa nu se cunoaste si prin clarificarea caracterului impozabil al platilor de dividende, care sunt în prezent frecvent mascate ca rambursari neimpozabile de împrumuturi acordate companiilor”, se mai arata în scrisoare.

Documentul mai indica intentia Guvernului de a crea o baza de date centrala care sa permita gestionarea si evaluarea, împreuna cu autoritatile locale, a datelor privind impozitele, taxele si contributiile datorate bugetului general consolidat, precum si informatiile despre proprietati, mizându-se pe faptul ca aceasta va fi o sursa importanta de informatii pentru contribuabili „care ar trebui sa duca si la cresterea conformarii” pâna la 31 decembrie 2014. Thomas Dinca, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie