Comunicatul APADOR-CH cu privire la decizia CSM de a modifica Ghidul relatiei dintre sistemul judiciar si mass-media

 

APADOR-CH a dat publicitatii joi, 6 martie 2014, un comunicat cu privire la decizia CSM de a modifica Ghidul relatiei dintre sistemul judiciar si mass-media.

Organizatia APADOR-CHComunicatul integral:

Ghidul relatiei dintre sistemul judiciar si mass-media, un document important cu implicatii majore asupra dreptului publicului la informare, se afla în aceste zile într-un proces de modificare, dupa cum arata un comunicat postat pe site-ul CSM. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), diverse instante si parchete din tara, si chiar Ministerul Justitiei ar dori o suprareglementare a relatiei dintre presa si justitie, în asa fel încât accesul jurnalistilor la informatiile publice din dosarele penale sa fie împiedicat.

APADOR-CH, ActiveWatch, CJI si CRJI îsi exprima consternarea ca sistemul de justitie comite aceeasi tentativa de secretizare a informatiilor de interes public, pe care a avut-o si în urma cu doi ani, în conditiile în care si atunci organizatiile de media si de drepturile omului au solicitat o dezbatere publica a acestui important ghid.

Consideram ca un ghid al relatiei dintre sistemul judiciar si mass-media nu poate fi adoptat decât dupa o larga consultare între initiatorii proiectului, reprezentatii ziaristilor si ai societatii civile. În acest mod, CSM va respecta spiritul si principiile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala.

O restrângere a accesului ziaristilor la informatiile dintr-un dosar de coruptie, de exemplu, ar însemna o negare a dreptului constitutional (articolul 31 din Constitutie) al publicului de a afla informatii despre fonduri publice si fapte ale politicienilor sau functionarilor publici.

De asemenea, solicitam CSM sa prevada expres în acest ghid ca niciuna dintre reglementarile pe care le contine nu poate sa aiba drept consecinta restrângerea sub orice mod a dreptului ziaristului de a-si proteja sursele.

Semnatari:
APADOR-CH – Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki
ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei
CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent
CRJI – Centrul Român pentru Jurnalism de Investigatie

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie