In ce conditii pot cumpara strainii pamant din Romania?

 

Noua lege a terenurilor agricole, promulgata miercuri de presedintele Traian Basescu, aduce unele simplificari la procedurile de vânzare catre cetateni straini a proprietatilor funciare detinute de români.

teren agricolPe scurt, sunt mai putini pasi de urmat pentru vânzatorii persoane particulare si mai multa bataie de cap pentru primarii, potrivit Adevarul.ro.

Conditiile ce trebuie îndeplinite – în special cele referitoare la drepturile de preemptiune (de a achizitiona primii) ale unor categorii de cumparatori – sunt aceleasi, dar de respectarea lor nu se mai ocupa vânzatorul, ci autoritatea locala.

Ce acte trebuie prezentate la primarie

În momentul în care va primi o oferta de la un cetatean strain (si, desigur, daca doreste sa-si vânda terenul), vânzatorul este obligat sa mearga la primarie cu o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor si afisarea ofertei de vânzare a terenului agricol.

Cererea va fi însotita de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lânga pretul cerut pentru teren, numele si prenumele vânzatorului, adresa completa a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si documentele cadastrale.

„Cetateanul care doreste sa vânda nu trebuie sa faca decât un singur drum la primarie, unde trebuie sa mearga cu oferta pe care o are pentru vânzarea terenului respectiv, dupa care asteapta acasa. Primaria îi va transmite acasa, pe cale postala, avizul pentru vânzare sau daca sunt alte probleme. Sub aspectul vânzatorului, procesul se simplifica si prin faptul ca nu se plateste niciun fel de taxa, totul revine în sarcina primariilor”, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ordinea prioritatilor

Oficialul a mai spus ca se extinde dreptul de preemptiune si se da posibilitatea celor care sunt coproprietari si celor care sunt arendasi, dar si statului sa intervina.

„Statul a fost introdus în aceasta lege ca drept de preemptiuni pentru a interveni atunci când situatia o va cere sau când situatia va degenera într-un fel sau altul”, a precizat ministrul.

Potrivit noii legi, înstrainarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea conditiilor de fond si de forma prevazute de Codul civil.

Ordinea prioritatilor, adica a drepturilor de preemptiune, este urmatoarea:
1) coproprietarii;
2) arendasii;
3) proprietarii vecini;
4) statul român, prin Agentia Domeniilor Statului.

Fata de toti acesti preemptori, oferta se prezinta la acelasi pret si în conditii egale. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie