Adrian Vasilescu: Somajul de 7% al Romaniei este mare

 

România nu trebuie sa treaca peste faptul ca 2 milioane de români lucreaza în afara tarii, astfel ca somajul de 7% al României este mare, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a României (BNR). El a spus ca România are nevoie sa creeze locuri de munca.

Adrian Vasilescu, Foto: gazeta-afacerilor.ro

Adrian Vasilescu, Foto: gazeta-afacerilor.ro

Despre viitor

Adrian Vasilescu: Noi ne-am obisnuit cu ideea ca daca „te-ai ars cu ciorba, sufli si-n iaurt”. Creditul este de 200 de ani un instrument de dezvoltare si va fi în continuare. Acum trebuie eliminate excesele. Înainte de 1989, românii nu au mai avut o normalitate a creditarii. Iar în perioada 2004-2008 a existat o creditare în exces, mai ales ca toti corifeii economiei mondiale spuneau ca ciclurile economice sunt îmblânzite si ca urmeaza o lunga perioada de prosperitate. Dar a venit criza peste noi. Un mare economist a scris o carte prin care spunea ca emotia conduce la decizii, nu ratiunea.

Despre „electorata”

Adrian Vasilescu: Banca Nationala comunica prin viu grai, foarte rar comunica prin acte, prin hârtii. Cu privire la aceasta celebra „electorata” am trimis deja un comunicat, în care am precizat ca banca nationala a fost doar un consultant tehnic. Nu s-a implicat prin acte de reglementare. Doi: am vrut sa fie înscris foarte bine cuvântul „optional”, adica o banca poate considera sa intre în acest program doar daca vrea, iar clientul poate participa numai daca va considera ca e în avantajul lui.

Nu Banca Nationala trebuie sa comunice în legatura cu acest document, este al Ministerului de Finante. Suma aceea de 900.000 de oameni care ar fi apti sa participe numai banca centrala si din ea, numai Directia de Supraveghere poate avea aceste date. Era imposibil de trecut la implementarea acestui fara Banca Nationala. Dar comunicarea trebuie sa o faca Ministerul de Finante. Domnul Voinea a venit la guvernatorul Mugur Isarescu cu proiectul, iar guvernatorului i s-a parut bun. Mai departe au analizat expertii. Un om cu rata de 1.000 de lei, ramâne cu 500 de lei, cu care va plati facturi, banii vor intra în consum.

Despre Ioana Petrescu, noul ministru de Finante

Adrian Vasilescu: Daca va vrea, cu CV-ul pe care îl are, va putea (sa faca treaba buna-nr). Daca ceea ce este scris acolo este adevarat… Are nevoie de o echipa. A fost de câteva ori la Banca Nationala în calitate de consilier, sper ca vom colabora si în calitate de ministru.

Despre salariile de la BNR si ASF

Adrian Vasilescu: Salariile din BNR nu trebuie facute publice, asa e organizarea din Uniunea Europeana referitor la bancile centrale. ASF supravegheaza 8-10% din piata financiara, BNR supravegheaza 90%. Pe lânga operatiunile de autorizare, supraveghere si reglementare, mai e o componenta: BNR e un mare institut de cercetare.

Despre salariile de la stat

Adrian Vasilescu: Ministerele trebuie sa vina cu o idee cum se poate schimba urmatoarea situatie: în ministere exista experti care nu au salarii nici de 3.000 de lei pe luna. Or, aici, tinerii vin si spun „De ce sa muncesc eu aici, când pot face mult mai mult la o companie privata?” Aceasta situatie nu o poate schimba decât un guvern aflat în primele luni dupa alegeri.

Despre privatizare

Adrian Vasilescu: Noi am luat de buna o butada: „Statul e un administrator prost”, „Statul administreaza proprietatea nimanui”. Daca ne uitam, vedem ca au venit la noi companii de stat. Pentru ca statul sa faca performanta, trebuie ca statul sa se comporte ca un actionar. Dar exista si lucruri populiste, ca exista salarii nesimtite sau pensii nesimtite. Dar acele salarii nu si le da nimeni singur. Trebuie sa existe raportul între munca si plata.

Despre industrie

Adrian Vasilescu: Nu putem vorbi de o baza critica în industrie deoarece nu exista mentalitatea ca în fiecare fabricuta sa se lucreze ca în multinationale. Din cele 700.000 de companii care depun bilant, foarte multe sunt în insolventa. Cele mai multe lucreaza înca, ca-n secolul al XIX-lea: sunt patroni care se cred atotstiutori, angajeaza membri ai familiei. Nu înteleg ca trebuie sa se ajunga la o organizare de secolul al XXI-lea. Pentru asta ai nevoie de manageri, rudele nu îti pot aduce performanta. Si atunci o sa vedem companii cu pierderi sau profit mic. România este a 7-a tara europeana dupa populatie, a 17-a dupa PIB si penultima la paritatea puterii de cumparare. Exista companii cu 2.000 – 3.000 de actionari la nivel mondial.

Despre agricultura

Adrian Vasilescu: Agricultura este domeniul în care fondurile europene chiar au intrat. Apoi, sunt foarte multe zone din tara agricultura chiar se face la nivel de elita. Am auzit la un colocviu al agricultorilor ca exista în România avem 22.000 de ferme de elita. Ce ne lipseste? Contagiunea. Adica celelalte ferme sa se ia de la celelalte si sa faca agricultura de elita. Acum a aparut si aceasta idee a agriculturii fara arat: pamântul este depozitar de CO2, când îl rascolim se elimina CO2 în atmosfera. Acum deja a aparut agricultura fara arat, cu recolte fara arat. Adrian Vasilescu: Important este ca productia sa se si vânda, nu sa stam cu ea în silozuri.

Despre creditare si consum Adrian Vasilescu: În 2008 aveam un consum excesiv, acum a scazut prea mult. Expresia „in vino veritas” are un alt fel de sens, „vinul trebuie sa fie adevarat”. Banii din creditare au dat iluzia întregii planete ca se poate trai din economisirea altor tari. În România au venit 20 de miliarde de euro, dar ei veneau din economisirea nemtilor, a japonezilor. Din pacate cu acesti bani s-au facut mall-uri, s-au facut supermarketuri. Aici au venit magazine care sa vânda, si veneau marfuri de afara. Aveam un deficit de 14%, când în manuale se spune ca la 6% se da alarma.

Despre exporturi

Adrian Vasilescu: În perioada lui Ceausescu exista un export de 10 miliarde de dolari, dar mare parte se facea cu statele CAER. Acum e de patru ori mai mare. Acum trebuie ca industria sa creasca mai mult în volum, dar sa scada ca volum la formarea Produsului Intern Brut (PIB). Ar trebui sa capete ponderi mai mari serviciile, chiar constructiile, agricultura, dar în special consumul. Faptul ca e cu minus consumul a generat o întreaga discutie în tara. Adina Vlad,  Daniel Ionascu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie