Reactii dupa condamnarea lui Gica Popescu in dosarul Transferurilor: Figuri marcante ale sportului romanesc cred ca fostul fotbalist ar trebui gratiat

 

Figurile marcante ale sportului romanesc fac zid in jurul fostului mare international de fotbal Gica Popescu, condamnat definitiv, marti, la 3 ani, o luna si zece zile de inchisoare cu executare, in asa numitul „Dosar al Transferurilor”. Avocatura.com a discutat cu mai multe simboluri ale sportului romanesc, printre care Ilie Nastase, Leonard Doroftei si Ioan Ovidiu Sabau, care au aparat, uneori cu, alteori ca si Popescu, tricolorul in lume, pentru a vedea ce parere au despre pedeapsa primita de acesta, si daca se impune o gratiere din partea presedintelui Traian Basescu, pentru cel pe care l-a distins cu „Meritul Sportiv”. Concluzia unanima: Gica Popescu este un model comportamental si o valoare recunoscuta mondial, care merita iertarea prezidentiala.

Gica PopescuContactat de Avocatura.com, fostul international si coleg in „Generatia de Aur” cu Gica Popescu, Ioan Ovidiu Sabau, ne-a declarat: „N-as fi vrut sa i se intample asa ceva lui Gica. Nu trebuia sa i se intample asa ceva unui om ca el. Pentru mine a fost un soc. Nu am dormit azi-noapte de suparare, am fost si sunt foarte afectat. Cineva spunea la televizor ca sunt criminali care sunt afara, care sunt nepedepsiti, si Gica e la puscarie. Dar nu vreau sa intru in detalii despre vinovatia lui, pentru ca nu cunosc dosarul, nu stiu cat a fost de implicat.

Ce pot spune, e ca dupa parerea mea Gica a cazut la mijloc, nu a facut intentionat ce se spune despre el, nu a vrut sa prejudicieze statul”.

Intrebat de Avocatura.com daca spera intr-o gratiere prezidentiala pentru colegul si prietenul lui, Sabau a declarat: „Mi-as dori foarte mult sa fie gratiat. I-as sugera domnului presedinte Traian Basescu sa se gandeasca la ce a reprezentat si reprezinta Gica Popescu pentru fotbalul european si mondial. Insa nu stiu cum vede dumnealui acest lucru”.

Si fostul campion mondial la box Leonard Doroftei este empatic cu „Baciul”. „Dupa parerea mea, Gica Popescu ar merita iertarea prezidentiala. Atata timp cat omul si-a platit prejudiciul, ar trebui sa-l lase liber. A suportat deja rusinea, e de ajuns. Pana la urma, toti acesti oameni au facut afaceri, au facut o investitie, putem sa privim si asa. Ca au facut si greseli… OK! Dar sentinta e prea dura. Sa le dai 4-5-6 ani, sa-i tii inchisi… Privezi si societatea de niste varfuri. Daca le luau banii era de ajuns!”, crede Doroftei. „Gica Popescu este un om care si-a dat viata pentru Romania. Avea posibilitatea sa traiasca in orice colt al lumii, dar s-a intors in tara”, a conchis acesta.

Intrebat daca tara apreciaza pumnii pe care ii incaseaza un boxer, sau tackling-urile pe care le suporta un fotbalist, Doroftei a raspuns: „Nu stiu. Eu m-am batut mereu cu sufletul pentru Romania. Sincer, nu m-am intors aici ca sa mi se acorde onoruri. Oamenii mi-au dat respect, iar eu le-am dat inapoi dragoste”.

Si singurul arbitru roman care a oficiat o finala de Liga Campionilor, Ion Craciunescu, spune ca ceea ce i se intampla fostului capitan al Barcelonei este nemeritat: „Eu as fi de acord pentru gratiere. Este dureros prin ce trece Gica Popescu, prin ce ii trece familia… Este un om exceptional, care probabil a avut un esec in 2005, cand s-a lovit de sistemul din fotbalul romanesc si a atras foarte multa antipatie. Pentru ca Mircea Sandu nu mai este dorit. Niciodata nu il conducea Mircea Sandu pe Gica Popescu, niciodata! Gica Popescu si-a lasat numele inscris pe pagini de glorie. La Barcelona in vestiar este poza lui, cand a fost capitanul gruparii «blaugrana». A venit in Romania si a investit toti banii aici, a investit in energie verde, si probabil asa a si pierdut foarte mult. Este un familist convins. Eu as vrea sa ia domnul presedinte o asemenea masura. Si vreau sa precizez pentru cititorii Dvs. ca domnul presedinte Basescu i-a oferit lui Gica Popescu distinctia Meritul Sportiv. Asa ca il cunoaste foarte bine, si sper sa ia aceasta masura”.

Ilie Nastase: Nu inteleg de ce trebuie sa mai faca puscarie!

Primul numar 1 ATP din istorie, fostul mare tenisman Ilie Nastase, a declarat in exclusivitate pentru Avocatura.com: „Gica Popescu e prietenul meu, de aceea imi e greu sa vorbesc despre ce i se intampla acum. Imi pare rau, nu ar trebui sa fie acolo. El a platit niste bani, din ce am inteles in ziare, a dat inapoi, a platit ce a gresit. De aceea, nu inteleg de ce trebuie sa mai faca si puscarie. Vorbim aici si de recunostinta unei tari pana la urma”.

Doi alti fosti colegi ai lui Gica Popescu nu trecusera inca peste socul vestii, la telefonul Avocatura.com. „Mie personal imi pare foarte rau. Alaltaieri l-am vazut, am vorbit, acum este in puscarie. Ma pun in situatia lui. Este ingrozitor. Daca pentru noi stirea a avut impactul asta, ganditi-va pentru el. Eu mi-as dori sa il gratieze presedintele Traian Basescu. Dar e urat ce se intampla. Trebuia ca aceste lucruri sa se rezolve cu multi ani inainte. Nu trebuia sa se ajunga aici, si sa ne prinda situatia asta cu Gica. Simtim durerea impreuna cu el”, a declarat in exclusivitate pentru Avocatura.com si Miodrag Belodedici, fost component al „Generatiei de Aur” alaturi de Popescu.

„Am fost coleg de echipa cu el, am facut cuplu de fundasi centrali cu el, ne-am lansat in fotbalul mare de la Universitatea Craiova amandoi. Am ramas perplex cand am auzit sentinta. Ne leaga o relatie veche, si il voi sustine mereu, trup si suflet. Imi pare nespus de rau, sper sa vina si zile mai bune pentru el. Am impartit atatea bucurii, si e normal sa fiu alaturi de un coleg, de un prieten la greu”, ne-a declarat fostul coechipier din Banie al „Baciului”, si ex-selectioner al nationalei de tineret, Emil Sandoi.

„Acest dosar a plecat de la Gica Popescu”

Un alt proeminent om de fotbal de la noi a afirmat pentru Avocatura.com, sub protectia anonimatului: „Tin sa atrag atentia ca datorita lui Gica Popescu s-a facut acest dosar. La mijlocul deceniului trecut, acesta a venit din strainatate, spunand ca nu a platit impozit. Asta i-a dat de gandit lui Bodu [Sebastian Bodu, seful ANAF de la vremea respectiva, n.r.] si cui mai era pe atunci in cabinetul Nastase. Popescu a discutat cu un avocat care i-a zis sa nu plateasca, dar el a platit”.

Contactati telefonic de Avocatura.com pe acest subiect, mai multi avocati penalisti s-au marginit sa declare ca „In teorie, gratierea este posibila, insa sunt limitativ prevazute de lege posibilitatile in acest sens.”, iar „Gratierea prezidentiala e o procedura mai anevoioasa, inclusiv in contextul noului Cod Penal, conditiile pe care le presupune trebuind sa fie analizate si verificate punctual. Faptul ca Gica Popescu este un simbol national nu justifica, prin el insusi, gratierea. Daca ar fi fost suficient, el nu ar mai fi fost condamnat”. Teodor Burnar, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie