Liderii salariatilor de la Mioveni renegociaza contractul colectiv de munca

 

Liderii salariatilor de la fabrica din Mioveni se întâlnesc astazi cu sefii Renault, pentru a renegocia contractul colectiv de munca. Actiunea urmeaza unui amplu miting antiguvernamental, care a avut loc ieri.

Automobile DaciaCoincidenta sau nu, negocierile de azi dintre conducerea si sindicalistii de la Dacia vin pe fondul protestului organizat ieri la Mioveni, la care au participat mii de muncitori. Oficial, miscarea nu a avut rolul de a pune presiune pe cei de la Dacia-Renault, ci de a constrânge Guvernul sa construiasca Autostrada Pitesti-Sibiu, sa modifice anumite prevederi din Codul Muncii si sa stopeze cresterea tarifelor la utilitati.

Totusi, aproape în fiecare an, negocierile care preced semnarea contractului colectiv de munca sunt „condimentate” cu proteste. Anul trecut, sindicalistii au oprit lucrul pentru le forta mâna celor de la Renault sa mareasca salariile. Astazi, angajatii Dacia au ajuns la venituri medii de 600 de euro lunar, potrivit liderului BNS Dumitru Costin. În cadrul negocierilor care au loc astazi, principala revendicare vizeaza tot cresterea salariilor.

 Previziuni sumbre

România a urcat pe locul al optulea în topul producatorilor auto la nivel european, tocmai ca urmare a cresterii accelerate a vânzarilor Dacia si Ford. În Uniunea Europeana, Dacia a vândut anul trecut 289.000 de automobile noi.

În acest context, sindicalistii arata ca revendicarile sunt pe masura perfor mantelor producatorului auto. Conducerea companiei analizeaza cu atentie cresterea costurilor. O parte din acestea sunt legate de lipsa autostrazilor, care genereaza cheltuieli mari de transport al autoturismelor produse la Mioveni pâna la granita. Acest aspect a fost relevat de sefii Renault si în discutiile cu guvernantii.

Totodata, reprezentantii Renault au aratat ca si o crestere a salariilor ar pune presiune pe costuri, ceea ce ar face uzina de la Mioveni mai putin rentabila comparativ cu cea din Maroc.

În acest context, exista voci care sustin ca productia ar putea fi relocata în Africa.

 Tensiuni si la Electroputere

Circa 300 de angajati ai Electroputere Craiova (foto) au protestat ieri din cauza salariilor restante din luna ianuarie. Angajatii uzinei Electroputere sunt speriati ca vor ramâne si fara locurile de munca, deoarece nu mai exista comenzi. Patronatul spune ca e o chestiune de zile pâna când vor fi platite salariile. Simona Tapalaga, evz.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie