Ilie Carabulea si Corneliu Tanase vor sa schimbe conducerea Bancii Carpatica. Managerii propun fuziunea cu alta banca

 

Ilie Carabulea si Corneliu Tanase, care detin împreuna pachetul majoritar al Bancii Comerciale Carpatica, intentioneaza sa schimbe actuala conducere executiva, prin modificarea statului si componentei Consiliului de Supraveghere si Directoratul, în timp ce managerii propun fuziunea cu alta banca.

Banca comerciala carpaticaCei doi actionari au cerut în 14 februarie convocarea adunarilor generale (ordinare si extraordinare) a actionarilor, stabilita de management pentru data de 10 aprilie, si solicita atât reducerea numarului de membri ai Consiliului de Supraveghere de la cinci la trei persoane, cât a numarului de membri ai Directoratului, tot de la cinci la trei.

Carabulea si Tanase au mai solicitat si prezentarea unui raport privind modul în care Directoratul a supravegheat realizarea bugetului pe anul 2013. Acestia mai doresc acordarea unui vot de încredere membrilor Consiliului de Supraveghere si stabilirea celor trei membri ai acestuia care vor continua activitatea în aceasta structura.

Pe lânga solicitarile celor doi actionari, Directoratul a adaugat pe ordinea de zi propunerea de împuternicire a acestuia de a analiza si identifica „eventuale oportunitati de dezvoltare a bancii prin realizarea unei fuziuni si, în cazul în care exista o astfel de oportunitate, pentru a întocmi proiectul de fuziune” care va fi supus spre aprobarea AGEA.

Ilie Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social al bancii, iar Corneliu Tanase detine 11,2179% din titluri.

Carabulea si Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fosat arestati preventiv pentru fapte de coruptie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat în urma cu doua saptamâni ca în doua – trei saptamâni va aparea o decizie a BNR în legatura cu un actionar al unei banci care nu mai îndeplineste conditiile cerute de lege pentru a fi actionar si îsi va pierde probabil dreptul de vot în Adunarea Generala a Actionarilor.

Desi a refuzat sa spuna despre cine este vorba, oficialul BNR s-a referit, cel mai probabil, la Ilie Carabulea, care detine direct si indirect controlul BCC.

Tot atunci, Cinteza spunea ca exista doua institutii de credit care „se tatoneaza”, dupa ce au ajuns la concluzia ca exista compatibilitate atât pe protofolii cât si pe modelul de afaceri.

„Actionarul uneia doreste, iar actionarul celeilalte si da si nu. Una dintre institutii este din grupul doi de banci, cu o cota de piata între 1% si 5%, cealalta este cu o cota sub 1%”, a detaliat Cinteza.

Întrebat daca vreuna dintre institutii este din Grecia, Cinteza a negat.

Astfel, ramân în discutie, din grupul doi de banci, Banca Comerciala Carpatica, Otp Bank, Credit Europe, Intesa San Paolo si Italo-Romena. Din categoria bancilor mici, având cote de piata de sub 1%, ar putea participa la o fuziune Libra Bank, Bank Leumi, Nextebank si Banca Feroviara.

Actiunile BCC au închis miercuri sedinta de tranzactionare a BVB la pretul de 0,05 lei/actiune, în scadere cu 15,11% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este 188,77 milioane lei.

Directoratul Bancii Carpatica a propus ca data de referinta 1 aprilie 2014, astfel ca la AGA vor putea fi prezenti numai actionarii cu drept de vot înscrisi în registrul actionarilor tinut de Depozitarul Central.

Actionarii institutiei de credit au ales la începutul lunii octombrie a anului trecut trei membri în Consiliul de Supraveghere, reînoind mandatele presedintelui bancii, Nicolae Petria, si pe cel al Doinei Toader, iar pe pozitia vacanta a fost ales fostul director general al retelei de spitale Regina Maria,Ionut Patrahau. Celelalte doua pozitii sunt ocupate de Ioan Trenca si Silviu Popa.

Consiliul de Supraveghere al BCC a reconfirmat la finalul lunii februarie conducerea si componenta Directoratului bancii, astfel ca mandatul lui Johan Gabriels ca director general a fost prelungit pentru o perioada de 4 ani. Ceilalti membri ai directoratului sunt Ion Dobrica, Gheorghe Cismaru, Cosmin Bucur si Elena Badeanu.

Banca a raportat pentru anul trecut un profit net de 38 milioane lei (8,59 milioane euro), în crestere cu 77,2% fata de 2012, sustinut de recuperarea creantelor din impozitul amânat de 11,89 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 14%, la 4,06 miliarde lei.  Raluca Ghinea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie