Fostul ministru, Dan Nica: Portalul e-Romania este finalizat dar este prea putin cunoscut si utilizat

 

Proiectul e-România 2 este în faza de testare pâna la începutul lunii aprilie si, cu toate ca are multe facilitati, care vin în sprijinul autoritatilor, este putin utilizat, a declarat, joi, fostul ministru pentru Societatea Informationala, Dan Nica, în conferinta de bilant.

dan nica„Acest proiect este finalizat, dar, din pacate, este putin cunoscut si putin utilizat. Are multe facilitati care vin în sprijinul autoritatilor. O institutie publica poate sa faca o multime de lucruri prin acest proiect. Capacitatea pe care îl are acest sistem este foarte mare si este pacat ca cineva sa mai investeasca bani în România, în ceva, atâta timp cât acele facilitati se afla în acest sistem. Din pacate, nu am reusit sa facem diseminarea”, a spus Nica.

Acesta a precizat ca sistemul a înregistrat în faza de testare peste 100.000 de atacuri cibernetice, în doar doua luni de la lansare, dar niciunul nu a reusit.

„Acum, când sistemul se afla în testare, a avut 100.000 de atacuri cibernetice într-o perioada de câteva luni, din 23 decembrie 2013, dar nu a reusit pâna acum niciunul. Am facut un audit de securitate extrem de serios acestui sistem si a stat în picioare. El se afla în faza de testare pâna la finele lunii martie — începutul lunii aprilie si apoi vom vedea concluziile si observatiile. e-România 2 este un proiect pe care am reusit sa îl finalizam în niste conditii nu foarte placute pentru noi pentru ca, în mai 2012, când am venit la minister, suma de 65% din contract era platita. Eram în fata unui contract în care numai de precizie nu se bucura si cu o lipsa totala de comunicare în institutia pe care am preluat-o si am condus-o. Practic, nu s-a ocupat nimeni de proiect. Am cerut firmei Deloitte sa faca un audit pe acest proiect sa vedem ce anume este de facut, astfel încât sa poata fi finalizat. Oportunitatea cealalta, de a fi fost anulat în vara lui 2012, însemna pierderea tuturor banilor platiti în acest moment, pentru ca ar fi fost o pierdere uriasa pentru bugetul de stat”, a precizat Nica.

Proiectul e-România 2 a fost realizat de Omnilogic, în baza unui contract încheiat în 2010, în valoare de 52,1 milioane de lei (TVA inclusa), suma fiind acoperita din fondurile statului. 35 de milioane de lei au fost achitate în anii 2010 si 2011.

Denumit e-România 2, portalul va fi promovat sub denumirea ‘e-România — Portalul Democratiei Participative’ si va putea fi accesibil online la adresa www.portaleromania.ro, urmând ca, în scurt timp, sa fie disponibil si la adresa www.romania.eu.

Cetatenii si reprezentantii administratiei locale vor putea gasi aici informatii despre toate unitatile administrativ-teritoriale din România (3.188 de localitati), incluzând peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole si 60.000 de pagini de text, cu date provenite din surse proprii ale furnizorului Omnilogic sau din surse deschise. Tot pe acest portal, autoritatile locale vor putea posta proiectele de interes local aflate în desfasurare, cu amanunte legate de bugetul alocat sau termenul de finalizare.

Faza de testare în mediu real va dura pâna pe 31 martie 2014 si este menita a aduna feedback-uri din partea administratiei publice, a cetatenilor si a mass-media asupra functionalitatilor actuale, a potentialelor dezvoltari ulterioare si asupra instruirii necesare pentru institutiile care vor dori sa foloseasca functionalitatile oferite de portal. (AS — autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie