Standard & Poor’s sustine ca bancile europene ar putea fi retrogradate

 

Ratingul bancilor europene ar putea fi coborât în conditiile în care guvernele cauta modalitati prin care sa oblige creditorii si nu contribuabilii sa suporte pierderile înregistrate de banci, a anuntat marti agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s, informeaza Financial Times.

Standard&Poor'sS&P a precizat ca, în prezent, deruleaza o revizuire a ratingurilor marilor banci europene, care ar urma sa se finalizeze în luna aprilie, dupa care unele banci ar putea fi puse sub perspectiva negativa.

‘În prezent estimam ca ratingurile ar putea fi confirmate sau coborâte cu una sau doua trepte, în functie de capacitatea bancilor de a se adapta la reformele legislative’, a informat Standard & Poor’s.

Actiunea S&P este o reactie la asteptata introducere a directivei europene privind salvarea si închiderea bancilor cu probleme, care ar urma sa fie aprobata de Parlamentul European la finele acestui an.

Guvernele din întreaga lume cauta modalitati prin care sa evite situatia din 2007-2009, când contribuabilii au fost nevoiti sa vina în ajutorul bancilor cu sute de miliarde de dolari. Potrivit noilor prevederi, bancile vor fi salvate de creditori si de detinatorii de obligatiuni în loc de contribuabili. De asemenea, noile reguli sunt concepute pentru a facilita închiderea bancilor cu probeleme si a evita aparitia unor institutii prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca.

‘În analiza noastra asupra ratingurilor bancilor europene, vom analiza amploarea regimului de solutionare, gradul de flexibilitate pastrat de guvern si nivelul sprijinului suveran pe care îl includem deja în rating’ precizeaza S&P.

Actiunea care vizeaza bancile europene vine dupa o actiune similara derulata de S&P în SUA. În vara anului trecut, S&P a revizuit perspectiva pentru opt banci americane considerate de importanta sistemica. capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie