Pagubitii casei de brokeraj Harinvest risca sa plateasca impozit pe un castig care le-a fost furat

 

Conform Codului Fiscal, pagubitii casei de brokeraj Harinvest risca sa plateasca impozit pe un câstig care le-a fost furat. Harinvest nu a trimis, clientilor sai, fisele fiscale aferente operatiunilor lor, asa cum ar fi trebuit, pe 28 februarie, potrivit unuia dintre pagubiti. Vineri are loc la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) o noua întâlnire cu investitorii pagubiti în frauda Harinvest, când urmeaza sa se clarifice si problema despagubirii investitorilor prin Fondul de Compensare.

harinvest„Nu ne-au trimis fisele fiscale pe 28 (februarie, n.r) si este clar ca nu ni le vor trimite. Pe 25 mai ar trebui sa depunem declaratiile la fisc, caci Codul Fiscal nu tine seama de faptul ca banii au fost pierduti de companie si îi impoziteaza”, a declarat Mihail Daschevici, unul dintre investitorii furati la Harinvest, pentru ECONOMICA.NET.

Pe de alta parte, investitorii de la Harinvest nu au primit nici un raspuns de la Ministerul Finantelor în legatura cu solicitarea lor de suspendare a platii impozitului, depusa prin Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

Avocatul Cristian Dutescu, specializat în piata de capital, lamureste dilema

„Nu exista câstig în cazul evocat de dumneavoastra. Intermediarul nu poate legal sa raporteze catre organul fiscal venituri inexistente”, în opinia avocatului Cristian Dutescu, exprimata ca raspuns la  întrebarile ECONOMICA.NET.

În ipoteza în care organul fiscal, „în temeiul unor rapotari false (în sensul comunicarii unor câstiguri inexistente), facute de intermediarul autorizat, stabileste existenta unui debit în sarcina unei persoane, care în realitate nu a înregistrat câstig din transferul titlurilor de valoare, fiind victima unei infractiuni, atunci aceasta trebuie sa conteste actul administrativ fiscal respectiv, conform normelor din Codul de procedura fiscala. Evident, daca intermediarul întocmeste si comunica autoritatilor înscrisuri false, se va putea formula si plângere penala”, explica avocatul citat.

Nu exista estimari precise privind durata previzibila a  proceselor

La una dintre întâlnirile investitorilor cu oficialii ASF, Dumitru Beze, directorul AIPC a ridicat problema impozitarii câstigurilor furate la Harinvest si a cerut modificarea Codului Fiscal, pentru evitarea oricaror confuzii, ca si a timpului pierdut de investitori prin instante.

Solicitarea trimisa de AIPC la MFP se refera la introducerea în Codul Fiscal a unei prevederi conform careia, daca ASF a trimis la Parchet documentele de control, „toate persoanele prejudiciate sa aiba suspendata plata impozitului pe profit pâna la rezolvarea cazului”, se mentioneaza în minuta încheiata cu ocazia întâlnirii investitorilor cu oficialii ASF din 30 ianuarie.

„Pe unele conturi s-au facut tranzactii importante, s-a facut si profit, Fiscul îi executa silit ssi se ajunge în instanta”, a spus Dumitru Beze, potrivit documentului citat.

Pagubele rezultate din fraudele acuzate la Harinvest sunt de circa cinci milioane de euro.

Vineri are loc la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) o noua întâlnire cu investitorii pagubiti în frauda Harinvest, când urmeaza sa se clarifice si problema despagubirii investitorilor prin Fondul de Compensare.

Ce spune la Codul Fiscal la art. 66 alin. 6:
„Pentru tranzactiile cu titlurile de valoare, altele decât partile sociale si valorile mobiliare în cazul societatilor închise, efectuate în cursul anului fiscal, fiecare intermediar, societate de administrare a investitiilor în cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alt platitor de venit, dupa caz, are urmatoarele obligatii:
a) calcularea câstigului/pierderii la fiecare tranzactie, efectuata pentru contribuabil;
b) calcularea totalului câstigurilor/pierderilor pentru tranzactiile efectuate în cursul anului pentru fiecare contribuabil;
c) transmiterea în forma scrisa catre fiecare contribuabil a informatiilor privind totalul câstigurilor/pierderilor, pentru tranzactiile efectuate în cursul anului, pâna în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat;
d) depunerea la organul fiscal competent a declaratiei informative privind totalul câstigurilor/pierderilor, pentru fiecare contribuabil, pâna în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat”. Adrian N. Ionescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie