Bursa de energie electrica din Romania, OPCOM a fost amendata de Comisia Europeana cu 1 milion de euro

 

Comisia Europeana a aplicat o amenda de peste 1 milion de euro societatii SC OPCOM SA pentru ca a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata româneasca a facilitarii tranzactiilor de energie electrica pe piata spot, încalcând normele UE în materie de concurenta, informeaza un comunicat al CE dat publicitatii miercuri la Bruxelles.

comisia europeanaCE a constatat ca, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comerciantii de energie electrica din afara României cu sediul în UE.

‘Bursele de energie sunt indispensabile pentru functionarea eficienta a pietelor de energie electrica în interesul consumatorilor.

Comportamentul abuziv al OPCOM a împiedicat comerciantii din UE sa participe pe pietele spot din cadrul bursei de energie electrica din România, creând astfel o bariera artificiala la intrare, ceea ce constituie o încalcare a normelor UE în materie de concurenta.

Barierele nationale de acest tip nu numai ca împiedica finalizarea unei piete unice a energiei, ci împiedica si dezvoltarea de piete eficiente, lichide’, a declarat comisarul european pentru concurenta, Joaquín Almunia, citat în comunicat.

OPCOM administreaza singura bursa de energie electrica din România. Bursele de energie sunt piete organizate de tranzactionare a energiei electrice, iar tranzactionarea spot înseamna tranzactionarea pe termen scurt, de exemplu, în aceeasi zi sau pentru ziua urmatoare.

Între 2008 si 2013, noteaza CE, OPCOM a impus ca membrii pietelor spot de energie electrica sa se înregistreze în scopuri de TVA în România, refuzând sa accepte comerciantii care erau deja înregistrati în scopuri de TVA în alte state membre ale UE. Prin urmare, comerciantii din UE nu puteau intra pe piata angro de energie electrica din România decât prin înfiintarea unui sediu permanent în România, ceea ce presupune costuri suplimentare si dezavantaje organizatorice pentru comerciantii din UE în comparatie cu cei din România.

Discriminarea pe motive de nationalitate sau loc de stabilire contravine principiilor de baza ale pietei unice, mentioneaza executivul comunitar.

CE subliniaza ca bursele de energie joaca un rol important în furnizarea de informatii publice privind preturile, fapt esential pentru a avea preturi transparente si fiabile la energia electrica pe pietele angro si cu amanuntul. Cerinta OPCOM privind înregistrarea în scopuri de TVA a creat o bariera artificiala la intrarea pe piata pentru comerciantii din UE si, în consecinta, a redus lichiditatea pe piata angro a energiei electrice.

Potrivit executivului comunitar, numarul de comercianti afectati este semnificativ. În cadrul burselor de energie de pe pietele comparabile, peste 50 % dintre participanti sunt comercianti din UE care nu sunt înregistrati în scopuri de TVA la nivel local.

CE considera raspunzatoare, de asemenea, pentru aceasta încalcare si societatea-mama a OPCOM, si anume CNTEE Transelectrica S.A., care este operatorul de transport si de sistem din România.

Înlaturarea barierelor la intrarea pe pietele angro de energie electrica creste lichiditatea si stimuleaza concurenta, ceea ce contribuie la scaderea preturilor si asigura, de asemenea, faptul ca piata transmite semnale de pret corecte, explica executivul comunitar.

Comisia a sanctionat Transelectrica si OPCOM cu o amenda de 1.031.000 de euro, cele doua societati raspunzând în solidar de achitarea întregii amenzii. Cuantumul amenzii a fost stabilit pe baza Orientarilor din 2006 ale CE privind calcularea amenzilor, iar la stabilirea nivelului amenzilor s-a tinut cont de vânzarile relevante realizate de societatea în cauza în România, de gravitatea încalcarii si de durata acesteia.(Corespondent: Florin Stefan, editor: Mariana Ionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie