Au fost introduse noi bunuri in categoria bunurilor accizabile

 

La achizitionarea unor bunuri contribuabilii vor trebui sa plateasca o anumita acciza, se precizeaza intr-o ordonanta de urgenta care a modificat recent Codul fiscal.

TaxePotrivit OUG nr. 8/2014 care a introdus recent noutati in Codul fiscal, o anumita categorie de bijuterii va fi supusa accizarii. Este vorba despre bijuteriile din platina sau cele din platina combinate cu aur.

Concret, noile dispozitii stabiles ca pentru bijuteriile din platina sau combinate cu aur de 14K sau aur de peste 14 K, cu exceptia verighetelor, se va plati o acciza de 2 euro/gram.

Vechile reglementari prevedeau accize si pentru bijuteriile din platina, insa acestea nu erau detaliate, ci doar se mentiona ca pentru bijuteriile din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor, se plateau accize de 1 euro pentru cele care aveau pana la 14 K inclusiv si de 2 euro pentru cele care depaseau 14K.

Va reamintim ca in 2013 au fost introduse noi categorii de produse in categoria celor accizabile prin OG nr. 16/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 490 din 2 august 2013, care a modificat Codul fiscal. Astfel se percep accize si pentru:

  • bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor – acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile din aur cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k. Noile dispozitii cuprinse in OUG nr. 8/2014 stabilesc ca pentru bijuteriile din platina sau combinate cu aur de 14K sau aur de peste 14 K, se va plati o acciza de 2 euro/gram.
  • confectii din blanuri naturale – acciza este cuprinsa intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al blanurilor;
  • iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta – se vor acciza numai iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri (acciza fiind de 500 euro/metru liniar) si navele cu motor peste 100 de cai-putere (acciza fiind 10 euro/CP) pentru navele cu motor peste 100 CP;
  • autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm3 – acciza este de 1 euro/cm3.
  • arme de vanatoare si arme de uz personal altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv – acciza variaza intre 50 si 1500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor;
  • cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele prevazute anterior – acciza este cuprinsa intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.

„Noile prevederi vor afecta la nivel procedural agentii economici care produc ori importa astfel de bunuri. Bineinteles, costul va fi resimtit de cumparatorii finali pana la urma, intrucat ei vor fi cei care vor suporta acciza doar ca fiind inclusa in pretul bunurilor o vor plati odata cu pretul bunurilor”, a explicat, la o solicitare mai veche a noastra, Bogdan Costea, expert-contabil la compania Viboal-Findex.

Specialistul a precizat atunci ca noile prevederi nu vor afecta populatia care detine deja astfel de bunuri.

„Teoretic accizele asa functioneza, se platesc la productie, import sau achizitie intracomunitara. Asa reiese din textul de lege la momentul de fata in cazul produselor accizabile de lux”, a mai punctat Costea. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie