Fiscul nu mai poate pune poprire pe conturile bancare ale contribuabililor pentru stingerea creantelor fiscale, fara instiintare prealabila

 

Fiscul nu mai poate pune poprire pe conturile bancare ale contribuabililor, pentru stingerea creantelor fiscale, fara sa-i instiinteze in prealabil, se precizeaza intr-un act normativ care a modificat Codul de procedura fiscala si care a intrat recent in vigoare. Conform noilor dispozitii, poprirea se va putea realiza doar in anumite conditii, care sunt in avantajul firmelor, sustin specialistii contactati de AvocatNet.ro. Acestia au adaugat ca recentele modificari sunt binevenite si clarifica unele prevederi din legislatia fiscala.

poprireOUG nr. 8/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 151 din 28 februarie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a modificat prevederile referitoare la poprire cuprinse in Codul de procedura fiscala.

Mai exact, noile reglementari stabilesc ca pentru stingerea creantelor fiscale, Fiscul va putea pune poprire pe conturile bancare ale contribuabilor doar la implinirea termenului de 30 de zile de la data la care au comunicat acest lucru contribuabililor.

„Pentru stingerea creantelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmariti prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicandu-se in mod corespunzator. In acest caz, prin exceptie de la art. 145 alin. (1), poprirea nu poate fi infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicarii somatiei”, se precizeaza in OUG nr. 8/2014.

Pana acum, lucrurile functionau diferit, in sensul ca intai erau blocate conturile si de abia dupa aceea erau instiintati contribuabilii. Vechile reglementari prevedeau ca organele fiscale puneau poprire pe conturile firmelor si odata cu transmiterea somatiei si a titlului executoriu catre acestea trimiteau si la bancile la care erau deschise conturile adresa de infiintare a poprii. In plus, Codul de procedura fiscala mentiona vag ca despre aceasta masura urma sa fie instiintat si debitorul, insa nu specifica in mod concret un anumit termen.

Acum insa, noile dispozitii, care au intrat in vigoare pe 28 februarie, detaliaza ca Fiscul va putea bloca conturile bancare ale firmelor, numai dupa ce se va implini termenul de 30 de zile de la data la care le-a comunicat acest lucru.

Aceasta masura a fost luata pentru a veni in intampinarea mediului de afaceri cu privire la efectele negative ale infiintarii popririi inainte de comunicarea somatiei, se precizeaza in preambulul OUG nr. 8/2014.

Specialistii spun ca noua masura este in avantajul firmelor

Blocarea conturilor bancare dupa implinirea termenului de 30 de zile de la data comunicarii este o masura care avantajeaza in mod evident contribuabilii, iar termenul pare rezonabil, a declarat pentru AvocatNet.ro Mitel Spataru, Tax Manager, Finexpert.

Potrivit specialistului, aceasta masura este in folosul contribuabililor mai ales daca sumele executate sunt datorate din cauza unei erori.

„In situatia in care contul este poprit rapid, atunci contribuabilii nu mai pot regla situatia. Inainte, Fiscul emitea popririle foarte repede, insa recentele modificari dau un ragaz firmelor. Adica, daca sumele executate sunt datorate din cauza unor erori si nu pentru neplata, termenul de o luna pare rezonabil pentru ca firmele sa remedieze respectivele erori”, a explicat Mitel Spataru.

Pe langa faptul ca noile reguli vin in sprijinul firmelor, acestea clarifica momentul la care se infiinteaza poprirea conturilor bancare ale contribuabililor debitori in raport cu momentul comunicarii somatiei de plata, a precizat pentru AvocatNet.ro Bogdan Costea, expert contabil in cadrul Viboal FindEx.

„Modificarea este una binevenita in sensul in care pana in prezent am intampinat multiple situatii in care contribuabilii somati procedau la plata voluntara a debitelor restante, dar in acelasi timp li se popreau conturile si erau si executati silit ca urmare a infiintarii popririlor pe conturile bancare. Aparea astfel o plata dubla a debitelor restante. Ulterior, recuperarea sumelor platite in plus implica un oarecare efort, afectand in mod negativ contribuabilii aflati in astfel de situatii”, a punctat acesta.

In plus, pana in prezent, exista si un conflict, in opinia sa, pe partea de procedura, in sensul in care prevederile art. 145 din Codul de procedura fiscala indicau un termen de 15 zile de la momentul somatiei pana la momentul continuarii masurilor de executare silita, termen acordat contribuabilului pentru stingerea debitelor restante, in timp ce prevederile art. 149 din acelasi Cod conduceau la infiintarea imediata a popririi conturilor bancare, a adaugat aceeasi sursa.

Totodata, expertul contabil ne-a spus ca a intampinat in practica si o serie de dificultati cu privire la ridicarea popririlor in sensul in care procedura de ridicare a popririlor s-a dovedit destul de greoaie in unele situatii.

Astfel, Bogdan Costea considera ca modificarea legislativa ar trebui sa conduca la o ordine ceva mai logica in ceea ce priveste etapele executarii silite si la evitarea sau cel putin reducerea situatiilor amintite mai sus.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie