Economia romaneasca, afectata de criza din Ucraina

 

Leul si cotatiile principalelor companii listate la Bursa încep sa piarda teren, pentru ca investitorii sunt îngrijorati, iar cresterea preturilor la titei ar putea declansa scumpiri în lant.

inspectie economico-financiaraVestile contradictorii privind evolutiile din Ucraina îi pun în dificultate de decizie pe investitorii care conteaza pe pietele financiare, si asta începe sa afecteze prin ricoseu mai multi indicatori reprezentativi pentru economia româneasca.

Concret, moneda nationala s-a depreciat ieri fata de cea europeana si de cea americana, revenind peste pragurile de 4,5 lei/euro, respectiv 3,2 lei/dolar, în timp ce media cotatiilor bursiere de la Bucuresti a început prin a scadea cu peste 2% în primele ore ale sedintei de tranzactionare, pe fondul tensiunilor din Ucraina.

O veste buna ar putea fi ca, în acest context, investitorii îsi „refugiaza“ plasamentele din nou pe aur, ca în anii crizei financiare mondiale, si astfel cotatiile metalului pretios cresc semnificativ. Dar cea mai proasta veste vine de pe piata mondiala a petrolului, unde evolutiile din Ucraina forteaza cresterea cotatiilor, iar scumpirea titeiului se poate transmite atât la carburantii auto, cât si la gazele consumate de români.

Agitatie si corectii la Bursa

Bursa de la Bucuresti a coborât cu 2,27% în prima parte a sedintei de ieri, iar titlurile SIF-urilor au consemnat scaderi între 3,2% si 6,3%, sub presiunea intensificarii tensiunilor din Ucraina.

Aceeasi cauza a provocat corectii pe toate bursele internationale. Ulterior, aproape de ora închiderii sedintei de tranzactionare, toti indicii bursieri erau pe minus.

Corectiile de pe piete sunt determinate de intensificarea tensiunilor din Ucraina, dupa ce trupele ruse au preluat controlul Peninsulei Crimeea, unde se afla baza navala Sevastopol – cartierul general al flotei ruse din Marea Neagra.

Aurul, manta de ploaie pentru investitori

Pretul aurului a atins luni noi maxime, dupa ce investitorii s-au refugiat pe acest activ considerat sigur în contextul conflictului dintre Rusia si Ucraina. Banca Nationala a României a anuntat luni o cotatie de 141,6752 lei/gramul de aur, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni. Pe bursa Comex din New York, pretul aurului cu livrare în aprilie a crescut ieri cu 2,2%, pâna la 1.350,5 dolari/uncie, cea mai ridicata cotatie din ultimele patru luni, potrivit Bloomberg. Volumul tranzactiilor cu contracte la termen a fost ieri cu 51% mai mare fata de media ultimelor 100 de zile.

„Contagiunea crizei din Ucraina se vede în pietele globale de capital, iar ca reactie de adapostire investitorii au început sa mizeze din nou pe aur si pe yenul japonez. Cât priveste moneda româneasca, aceasta va evolua într-un interval ponderat, 4,50-4,52 lei/euro, dar daca în Ucraina se va ajunge la conflict armat ar putea sparge bariera de 4,60 lei/euro“, a declarat pentru „Adevarul“ Claudiu Cazacu, analist-sef al companiei de brokeraj XTrade Brokers.

Ce companii românesti stau cu ochii pe Ucraina

Petrom este una dintre companiile românesti care vor sa se extinda în statul vecin. Societatea anunta în raportul depus în urma cu doua saptamâni, atunci când si-a anuntat rezultatele financiare, ca a preluat, la finele anului 2013 companiile OMV Petrom Ukraine E&P GmbH si OMV Petrom Ukraine Finances Services Gmbh, suma pentru care s-au derulat aceste tranzactii nefiind cunoscuta. Concomitent, Petrom anunta, ca perspectiva pe 2014, continuarea negocierilor privind acordul de împartire a productiei pentru perimetrul Skifska, aflat în Marea Neagra. Acesta a fost câstigat la o licitatie, în consortiu cu Exxon Mobil si Shell.

Si Rompetrol este atenta la situatia din Ucraina. Grupul detine o retea de benzinarii în acest stat si vrea sa o extinda astfel încât sa ajunga la un sfert din vânzarile totale de combustibili din acest stat. Carburantii sunt exportati de la rafinaria Petromidia.

În luna februarie, omul de afaceri Marcel Barbut, proprietarul companiei de materiale de constructii Adeplast, anunta ca a sistat investitii de 17 milioane de euro în zona Cernauti. În fine, Transgaz, transportatorul national de gaze, este interesat direct de situatia din Ucraina, în conditiile în care compania opereaza un gazoduct în Dobrogea, care vine din acest stat si tranziteaza gaze rusesti spre Bulgaria, Grecia si Turcia.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie