Procurorii DNA au demarat o ancheta la Scoala Postliceala Sanitara “Anastasie Fatu” din Vaslui
Procurorii Serviciului Teritorial Iasi ai DNA au declansat o ancheta la Scoala Sanitara “Anastasie Fatu” Vaslui, singura unitate de învatamânt postliceal de stat din judet, unde sunt suspiciuni ca elevii contribuie cu sume de bani pentru a promova si a intra în posesia diplomei de licenta. În urma descinderilor procurorilor anticoruptie, au fost ridicate documentele scolii, iar aproximativ 80 de elevi au fost audiati.
Scoala Postliceala Sanitara “Anastasie Fatu”, din Vaslui, a intrat în vizorul procurorilor anticoruptie, dupa ce ani la rândul asupra acestei unitati scolare au planat suspiciuni asupra modului în care obtin elevii notele si diplomele de licenta, existând informatii referitoare la colectarea de sume de bani în rândul elevilor pentru a fi oferite profesorilor, respectiv examinatorilor. Procurorii Serviciului Teritorial Iasi ai Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au descins la sediul scolii, de unde au ridicat mai documentele scolii, iar zeci de elevi au fost audiati. Oficialii DNA au refuzat sa precizeze care sunt persoanele cercetate si împotriva carora s-a început urmarirea penala. “Alte informatii nu pot fi oferite în acest moment, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001”. se arata în comunicatul DNA.
Scoala Postliceala Sanitara “Anastasie Fatu” functioneaza de peste 15 ani la Vaslui, fiind condusa, însa de la înfiintare de medicul de familie Mimi Bâzdâra. Aceasta neaga acuzatiile de coruptie, sustinând ca la scoala pe care o conducere se face carte “în adevaratul sens al cuvântului”. Medicul recunoaste însa ca si-a angajat copiii în cadrul scolii, însa nu vede în aceasta vreun motiv de incompatibitate sau vreun conflict de interese. La Scoala Postliceala Sanitara, condusa de medicul Bâzdâra lucreaza fiul, fiica acesteia, care este si jurist la Primaria municipiului Vaslui, ginerele, la rândul sau este sef al Serviciului de Evidenta Populatiei din cadrul aceleiasi primarii. Acestia din urma sunt angajati la plata cu ora ca si cadre didactice, respectiv jurist, în timp ce fiul lucreaza ca si informatician. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, în subordinea caruia functioneaza Scoala Postliceala “Anastasie Fatu” spun ca nu pot interveni asupra modului în care se fac angajarile, pentru ca acestea, în majoritatea cazurilor, se fac în regim de “plata cu ora”, la nivelul unitatii de învatamânt.
“Nu eu sunt cercetata, ci institutia. Au venit si au ridicat dosarele de la scoala, mi-au luat chiar si dosarele personale, dar nu mi-au spus ce aspecte cerceteaza. Ei (procurorii-n.r.) spun ca sunt în conflict de interese pentru ca mi-am angajat copiii la Scoala Sanitara Postliceala. Dar sunt atâtea cazuri în care primarii si-au angajat copiii, directori care si-au angajat sotiile sau copiii si nu se întâmpla nimic. În plus eu nu sunt functionar public. Eu cred ca am deranjat pe cineva si din acest motiv sunt cercetata de procurori”,, a declarat directorul scolii postliceale, Mimi Bâzdâra.
Cutuma scolilor postliceale
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) recunoaste ca în ultimii ani, unitatile postliceale din judet, inclusiv cele private, au fost lasate sa functioneze “în virtutea inertiei”, ca si cum aceste scoli nu fac parte din sistem. Inspectorul general, Gabriela Placinta, spune ca conducerea ISJ a încercat sa schimbe aceasta stare de fapt si sa aduca în limitele firesti functionalitatea scolilor postliceale din judet. Astfel, anul trecut a dispus efetuarea mai multor inspectii frontale la unitatile postliceale, inclusiv la scoala sanitara condusa de medicul Mimi Bâzdâra. În urma verificarilor, nu au fost sesizate nereguli majore, principala problema fiind prezenta slaba la ore a cursantilor.
“Din pacate, de foarte multi ani, Inspectoratul Scolar nu s-a aplecat asupra activitatii acestor scoli. Reprezentantii acestor unitati erau dezorientati, aveau sentimentul ca nu fac parte din sistem. De când sunt la ISJ am încercat sa schimb aceasta situatie, am dispus controale la aceste scoli, am inclus directorii în activitatile noastre, pentru ca ei nici macar la sedintele cu directorii nu participau.”, a precizat Gabriela Placinta, inspectorul general al ISJ Vaslui.
Scoala Postliceala Sanitara “Anastasie Fatu” a fost vizata de o inspectie frontala a ISJ, anul trecut, verificarile urmarind aspectele care tin de activitatea didactica, fara a se constata nereguli semnificative. “Am trimis inspectori inclusiv la ora zece seara, pentru a vedea daca sunt profesorii la ore. Cadrele didactice au fost gasite, însa prezenta elevilor este slaba. Ei au stabilite orele foarte târziu, de aceea si prezenta este slaba ” a mai aratat inspectorul general.
În privinta examenelor de licenta acestea sunt organizate sub directa supervizare a Inspectoratului Scolar. Subiectele sunt constituite la nivelul Scolii Postliceale si apoi transmise reprezentantilor ISJ, care în ziua examenului, prin tragere la sorti aleg varianta de concurs. De mentionat ca pe lânga elevii Scolii Postliceale Anastasie Fatu, unde învata aproximativ 300 de elevi, tot la aceasta unitate sustin examenul de licenta si cursantii altor scoli postliceale din sistemul privat din judet. Simona Voicu, adevarul.ro
3 comentarii
Eroare de greseala,la aceasta scoala nu se da examen de licenta,ci un examen de certificare.Cine mai crede in cuvintele directoarei ,inseamna ca nu mai traieste de mult timp in Romania.Da,suspiciunile procurorilor,sunt reale,cunosc,din auzite,ca anul acesta „taxa ” a fost de 700-800 lei,la examenul de certificare,suma fiind impartita frateste.Dar e greu ca cineva sa recunoasca ca a fost mituit sau ca a dat mita…
Asa este si in 2015 spaga pt examen a fost de 800 lei ! Cei de la DNA ce dracu au facut in scoala aia ? Banuiesc ca au primit si ei o cafea si au plecat ! Sa le fie rusine .
Normal ca se cere mita, degeaba inveti ca prostul, iar daca refuzi sa dai mita iei o nota foarte mica. Sa le fie rusine !!!