Piata de capital din Romania. Regulile de functionare trebuie rescrise integral

 

Primul pas pentru rezolvarea unei probleme este identificarea ei. De aceea este bine ca s-au gasit punctele nevralgice ale pietei de capital, chiar daca vin cu o întârziere de câtiva ani.

bursa urcare actiuniToata floarea cea vestita a finantelor românesti s-a adunat sa puna la cale viitorul pietei de capital din tara noastra. Pentru prima data de la deschiderea Bursei de Valori Bucuresti din anii ‘90, reprezentantii BVB, cei ai Guvernului, ai Bancii Nationale a României si ai Autoritatii de Supraveghere Financiara s-au întâlnit în aceeasi sala pentru a discuta despre piata de capital. Minunat, am putea spune, singura problema fiind ca discutiile nu pot tine loc de fapte.

Din pacate, întâlnirea a venit într-un moment în care clasa politica este în fierbere, cu posibile despartiri ale aliantelor aflate la putere, si într-o perioada în care ASF este pe prima pagina a ziarelor prin scandalurile provocate (fie salarii prea mari, fie angajati pe criterii familiale). Mai mult decât atât, situatia internationala nu este deloc favorabila pietei de capital, dimpotriva, se vorbeste de posibilitatea unei noi crize. Ceea ce înseamna ca solutiile trebuie gasite si aplicate rapid.

Studiu pentru descoperirea problemelor

Cu ocazia evenimentului a fost facut si un studiu, intitulat „Crearea unei piete de capital internationale în România”. Care identifica opt probleme principale ale pietei autohtone, bariere care împiedica bursa sa creasca si o tin la nivelul extrem de redus din prezent. Primul dintre obstacole, cum le numeste guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este accesul dificil si lent la piata de capital. Desigur, este foarte bine ca a fost spus cu voce tare de la microfon, numai ca se discuta despre procedurile greoaie ale pietei de multi ani si nu s-a schimbat mai nimic.

Al doilea obstacol este creat de procedurile lungi si costisitoare de conformare fiscala a investitorilor. Iarasi, nimic nou. Mai mult, este greu de crezut ca se va face ceva în acest sens, doarece vorbim despre Codul fiscal si ANAF si se stie ca regulile sunt schimbate anual, dupa cum apar nevoile bugetului. De altfel, în prezent, se vorbeste din nou de rescrierea Codului fiscal. A treia problema e dificultatea de a întelege procesul de respectare a drepturilor corporative recunoscute international. În aceasta zona BVB chiar a depus ceva eforturi, prin încercarea de popularizare si impunere a guvernantei corporative, însa rezultatele lasa de dorit. Ar trebui ca aceste reguli sa fie impuse mult mai drastic, pentru ca toti actorii pietei sa tina seama de ele.

Lipsa unei proceduri de plata a dividendelor aliniate la standardele internationale este cea de-a patra problema. Sincer, aici obstacolul pare a fi pentru fondurile de investitii straine si mai putin pentru investitorii locali mici. Pâna la urma, important este sa existe dividende de dat, ca daca nu sunt, nici nu mai conteaza modalitatea de plata.

Al cincilea obstacol: costul excesiv al comisioanelor. Da, aceasta este o problema foarte mare, iar institutiile care traiesc de pe urma burselor de valori nu par sa înteleaga ca rolul pietei este si de a gasi instrumente viabile de economisire, nu doar sa asigure câstiguri mari pe termen scurt. Cel mai probabil, în urmatoarele luni vom asista la unele reduceri ale comisioanelor, dar putin probabil sa fie semnificative.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie