Municipiul Bucuresti candideaza pentru titlul de capitala culturala europeana in 2021
Bucurestiul va candida pentru titlul de capitala culturala europeana in 2021, decizia fiind luata recent de Primaria Capitalei, informeaza agentia de presa Mediafax. Mai precis, consilierii generali au aprobat un proiect de hotarare privind depunerea candidaturii municipiului Bucuresti in competitia care incepe anul viitor.
Proiectul de hotarare a fost aprobat in sedinta din 27 februarie a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), astfel ca Bucurestiul se poate inscrie in competitia care incepe anul viitor.
„Competitia nationala pentru alegerea orasului ce va reprezenta Romania pentru a fi Capitala Culturala Europeana in 2021 se deschide in 2015, anuntand deja intentia de a participa la aceasta competitie orasele Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Craiova si Arad”, se mentioneaza in raportul de specialitate al proiectului mentionat.
Potrivit raportului, urmatoarea sansa a Romaniei de a avea o Capitala Culturala Europeana va fi „abia peste alti 15 ani”. Mai mult, in document se arata ca evenimentul „Capitala Culturala Europeana” este deja considerat unul de natura „sa schimbe cu totul viata unui oras si sa-i marcheze viitorul”, procesul de accedere la acest titlu incepand cu sase ani inainte.
Conform studiilor realizate cu privire la dezvoltarea oraselor care au fost capitale culturale europene, printre beneficii se numara cresterea turismului in medie cu 12 procente in anul respectiv, a venitului regional prin proiectele culturale desfasurate, a venitului orasului, precum si relansarea imaginii acestuia.
Alte beneficii sunt reprezentate de refacerea infrastructurii culturale, prin faptul ca spatiile culturale noi si cele renovate raman parte din infrastructura orasului, si de imbunatatirea cooperarii intre cetateni si autoritati.
Ultimul oras din Romania ales Capitala Culturala Europeana a fost Sibiu, in 2007. Programul „Capitala culturala europeana” a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Pana in prezent, peste 40 de orase au detinut acest titlu. avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!