Comisia Europeana: Femeile lucreaza cu 59 de zile in plus ca sa ajunga la veniturile pe care le primesc barbatii

 

Femeile din Europa lucreaza în continuare 59 de zile „gratis”, în conditiile în care diferenta medie între venitul orar al lor si cel al barbatilor, la nivelul UE, nu s-a schimbat aproape deloc în ultimii ani, ramânând la aproximativ 16 la suta, potrivit Comisiei Europene (CE).

Discriminarea femeilorAceasta realitate se poate traduce, conform sursei citate, prin faptul ca femeile lucreaza, în prezent, 59 de zile „gratis”, pâna când ajung la suma pe care o primesc barbatii, dupa cum demonstreaza ultimele statistici, date publicitatii de Ziua egalitatii salariale la nivel european.

În România, diferenta salariala între barbati si femei, 9,7%, este sub media europeana si în scadere, însa acest lucru se întâmpla dupa ce ea înregistrase doua cresteri anuale consecutive de 1,4 si, respectiv, 2,2 în 2010 si 2011, potrivit CE.

„Ziua europeana a egalitatii salariale ne reaminteste faptul ca femeile se confrunta în continuare cu inegalitati în ceea ce priveste conditiile de remunerare pe piata muncii. În ultimii ani, diferentele salariale au înregistrat diminuari nesemnificative. Mai rau înca, tendinta usor descrescatoare din ultimii ani este în mare parte efectul crizei economice, din cauza careia veniturile barbatilor au scazut, iar veniturile femeilor nu au înregistrat o crestere”, spune Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar UE pentru justitie.

Potrivit comisarului UE, salariu egal la munca egala reprezinta unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii, însa, din pacate, acesta nu este înca o realitate pentru femeile din Europa.

„Dupa anii în care nu s-a actionat, a venit momentul schimbarii. În prezent, Comisia Europeana elaboreaza o initiativa de natura sa produca schimbarea, astfel încât în viitorul apropiat nu va mai fi necesara o Zi a egalitatii salariale”, a adaugat Reding, citata într-un comunicat de vineri al CE. Elvira Gheorghita, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie