Medierea planului parental

 

In relatiile de familie din perioada divortului, problema copilului este cea mai importanta. Majoritatea parintilor tin cont de interesele copilului si de legislatia care ii obliga sa-si exercite indatoririle parintesti in comun si echitabil.

Plan parental1Relatia de familie, mama-copil, tata-copil, este o relatie care se perpetueaza toata viata, un divort neputand schimba aceasta calitate de mama sau de tata. Copilul va avea in continuare nevoie de ambii parinti, poate intr-o masura mai mare avand in vedere despartirea lor, despartire pe care si el o resimte.

Din acest motiv, in fiecare mediere de custodie comuna pe care o fac, inainte de toate, le explic parintilor ca este in interesul copilului lor sa se inteleaga amiabil, si sa treaca de aceasta perioada prin bunaintelegere si dialog, desi momentele sunt grele  pentru fiecare.

In mediere, stabilirea custodiei comune – planul parental – este in totalitate in puterea si la dispozitia parintilor. Spre deosebire de instanta de judecata unde decizia privind copilul si programul de legaturi cu copilul este stabilit de judecator. Cu alte cuvinte, ceea ce pot face parintii impreuna cu un mediator, in mod deschis, prin discutiile din sedintele de mediere, face si judecatorul. Ceea ce pot decide parintii, decide judecatorul.

Planul parental discutat cu un mediator are mari deosebiri de planul parental impus de instanta. In medierea unor astfel de situatii, unele clarificari sunt absolut necesare. Clarificari pe care le facem in mediere, le facem cu scopul ca solutiile agreate sa fie constientizate cu tot cu efecte, ca astfel sa fie executate de bunavoie si prin intelegere.

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie