Dosarul Revolutiei romane din 1989, mutat din nou la Parchetul Militar. Parchetul General nu a respectat promisiunea facuta CEDO de a stabili implicarea decidentilor politici

 

Dosarul Revolutiei române din 1989 în care peste 1000 de persoane au fost ucise a fost transferat la Parchetul Militar. Din 2009 dosarul a fost investigat de Parchetul General, dar fara nici un rezultat. Asociatiile de revolutionari spun ca returnarea dosarului la Parchetul Militar înseamna un regres pentru ca procurorii militari nu au nici un interes în trimiterea în judecata a vinovatilor. În aprilie 2013 România s-a angajat ca în 2014 va solutiona dosarul, dar Parchetul General condus de Tiberiu Nitu nu a respectat acest angajament.

revolutia 1989Dupa 24 de ani de la Revolutie procuratura nu a reusit sa identifice nici macar un responsabil politic pentru crimele comise în decembrie 89. Dosarul care priveste crimele Revolutiei din 1989 a fost mutat de la Parchetul General la Parchetul Militar condus de procurorul Ion Vasilache. În schimb, dosarele tortionarilor Ficior si Visinescu au ramas la Parchetul General. Dupa ce în 2012 acest dosar a fost sub supraveghere speciala de catre Serviciului de Executari de pe lânga Consiliul Europei, România s-a angajat sa finalizeze cu celeritate acest dosar si sa îl solutioneze cu stabilirea implicarii decidentilor politici în evenimentele din decembrie 1989.

Nitu nu a putut raspunde: ”Va rog sa spuneti dumneavoastra”

Prezent la bilantul DNA, procurorul general Tiberiu întrebat de gândul ce se întâmpla cu ”Dosarul Revolutiei” a oferit urmatorul raspuns: ”Iarasi stiti foarte bine, studiati competenta din Codul de Procedura Penala, dumneavoastra cred ca aveti deja raspunsul. Va rog sa spuneti dumneavoastra”

Surse din cadrul Parchetului General au confirmat pentru gândul ca odata cu intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedura Penala, ”Dosarul Revolutiei” a fost transferat la Parchetul Militar. Acest dosar a fost investigat de Parchetul Militar pâna în 2009 când a fost mutat la Parchetul General. Dosarul a fost deja mutat fizic la Parchetul Militar.

Potrivit Noului Cod de Procedura Penala daca un dosar vizeaza suspecti civili si militari atunci cauza este anchetata de procurorii militari. Pâna la 1 februarie prevederile vechiului cod, dar si o decizie din 2007 au stauat în practica faptul ca în astfel de cazuri ancheta era condusa de procuratura civila. Acum dosarul va fi cercetat de procurorii militari, dar va fi judecat de instantele civile.

”Nu s-a facut nimic în Dosarul Revolutiei”

Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, spune ca mutarea dosarului din nou la Parchetul Militar ar intra în contradictie cu o decizie a Curtii Constitutionale din 2007 care a stabilit o practica judiciara.  ”În 2007 a existat o decizie a Curtii Constitutionale care spune ca dosarele în care sunt implicati civili si militari sunt anchetate de procurorii civili. Din punct de vedere al anului 2007, noi am fost nemultumiti pentru ca dosarele erau aproape finalizate. Prin acea decizie dosarele au fost rupte si timp de sase ani nu s-a lucrat nimic în ele. Din punctul meu de vedere nu s-a facut nimic”, a declarat Maries pentru gândul

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie