Carnetele rentierilor agricoli se pot viza incepand cu 1 martie 2014

 

Rentierii agricoli se pot prezenta, în perioada 1 martie – 31 august 2013, la centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru vizarea carnetelor, aceasta fiind o conditie esentiala pentru a putea beneficia de sumele cuvenite pe anul 2013.

agricultura-subventiiPentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar/curator/tutore, în baza unei procuri autentice/curatela/hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila. De asemenea, rentierul agricol trebuie sa prezinte carnetul de rentier agricol, contractul de arendare, actul de identitate în original, document coordonate bancare (optional), decizia de la comisia de expertiza medicala actualizata, pentru gradele de invaliditate I si II (daca decizia nu prevede ca dosarul este nerevizuibil), în original si în copie.

Potrivit legislatiei în vigoare, renta viagera agricola înceteaza la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorata acestuia în anul 2013 poate fi încasata de mostenitorii sai, doar daca, pâna la 31 august 2014, vor depune la oricare centru judetean al APIA, respectiv al municipiului Bucuresti, carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu), certificatul de deces (original si copie), actul de succesiune (certificat de mostenitor sau certificat de calitate de mostenitor, certificat de legatar, hotarâre judecatoreasca de succesiune investita cu formula ,,definitiva si irevocabila’ (original si copie), B.I/C.I./pasaport al mostenitorului (original si copie), împuternicire/declaratie notariala din care sa reiasa acordul celorlalti mostenitori privind solicitarea si încasarea rentei viagere agricole datorata rentierului (original), precum si un extras de cont pe numele solicitantului.

În anul 2012, suma totala alocata pentru plata rentei viagere agricole a fost de aproximativ 72 milioane lei pentru un numar de 74.000 de rentieri agricoli. Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita rentierului agricol care înstraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa, ori încheie acord cu investitorul (se aplica persoanelor care au solicitat obtinerea calitatii de rentier pâna la data de 31 decembrie 2009 inclusiv).

Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul în lei a 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrainat/pentru care s-a încheiat acord cu investitorul si echivalentul a 50 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. Pentru suprafetele mai mici de un hectar suma platita va fi proportionala cu suprafata înstrainata sau arendata, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul.

Renta viagera se plateste într-o singura rata anuala, pâna la data de 30 noiembrie a anului urmator celui pentru care aceasta este datorata, iar aceasta înceteaza la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorata acestuia în anul respectiv poate fi încasata de mostenitorii sai pe baza actelor doveditoare privind calitatea de mostenitor.

APIA a preluat, începând cu 1 februarie 2011, conform prevederilor OUG nr. 70/2010 si ale OUG nr. 125/2010, activitatea desfasurata de Oficiul National de Renta Viagera Agricola din cadrul Agentiei Domeniilor Statului, iar centrele judetene APIA au preluat activitatea desfasurata de birourile judetene ale Oficiului National de Renta Viagera Agricola.(AS – autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. dumitrache lucica spune:

    se mai fac carnete de renta viagera acum in 2014 ptr. persoane in virsta (am 6i ani) si arendeaza terenul la asociatii sa-l lucrezer sau sa- l vind ca eu nu mai pot lucra terenul

Adaugă părerea ta


 

Distribuie