Principalele noutati introduse in Normele de aplicare a Codului fiscal

 

O serie de noi prevederi referitoare la impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata au intrat recent in vigoare, ca urmare a modificarii din 12 februarie a Normelor de aplicare a Codului fiscal.

codul fiscalNormele metodologice de aplicare a Codului fiscal au fost modificate recent prin HG nr. 77/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 108 din 12 februarie 2014. Acestea trebuiau actualizate, dupa ce Codul fiscal a suferit schimbari importante in 2013 (aduse de OUG nr. 102/2013 si OUG nr. 111/2013).

Avocatii de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen considera ca printre principalele noutati introduse in Normele de aplicare se numara cele privind impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata.

Cum se schimba regulile privind impozitul pe profit?

In ceea ce priveste impozitul pe profit, noile reglementari stabilesc ca pierderile din creante reprezentand diferenta dintre valoarea nominala a creantelor preluate din cesiune si costul de achizitie al acestora reprezinta cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.

Tot la acest capitol, au fost actualizate prevederile referitoare la dividende, au precizat avocatii de la NNDKP. Mai exact, dividendele primite de catre o persoana juridica romana de la o persoana juridica straina dintr-un stat din afara Uniunii Europene cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sunt considerate venituri neimpozabile daca persoana juridica romana detine urmatoarele documente:

  • certificatul de rezidenta al persoanei juridice straine;
  • declaratia pe propria raspundere a persoanei juridice straine care sa ateste ca aceasta este platitoare de impozit pe profit in statul respectiv;
  • documente care sa ateste indeplinirea conditiei de detinere a minimum 10% din capitalul social pe o perioada neintrerupta de 1 an.

Sursele citate au adaugat ca HG nr. 77/2014 a adus clarificari si in privinta reportarii cheltuielilor cu sponsorizarea care nu au fost scazute din impozitul pe profit datorat.

De asemenea, in acelasi act normativ este definit si indicatorul “cifra de afaceri” pentru categoriile de contribuabili care nu au acest indicator evidentiat in situatiile financiare anuale.

Adica, in cazul cheltuielilor de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielilor privind bursele private care se scad din impozitul pe profit datorat, se defineste cifra de afaceri pentru entitatile ale caror reglementari contabile aplicabile nu cuprind o astfel de definitie (contribuabilii care aplica reglementarile conforme cu Standardele Internationale de raportare financiara, institutiile de credit), se mentioneaza intr-un document publicat recent pe pagina de internet a Administratiei Judetene a Finantelor Publice Arges.

Totodata, Normele de aplicare a Codului fiscal actualizate contin si detalii specifice referitoare la calculul, declararea si plata impozitului pe profit de catre contribuabilii care au optat pentru un an financiar diferit de anul calendaristic, au punctat avocatii NNDKP.

Acestia au mai spus ca noile dispozitii stabilesc mai clar calculul bazei impozabile pentru contribuabilii care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor.

In acelasi timp si prevederile privind impozitul pe veniturile nerezidentilor a suferit modificari odata cu intrarea in vigoare a HG nr. 77/2014. Avocatii de la NNDKP au explicat ca termenul “transport international” este definit ca reprezentand orice activitate de transport desfasurata de catre o intreprindere de transport international, precum si activitatile auxiliare legate de aceasta ce nu constituie activitati de sine statatoare.

Clarificari privind sistemul TVA la incasare si reinregistrarea in scopuri de TVA

Noutatile introduse de HG nr. 77/2014 in Normele de aplicare a Codului fiscal se refera si la sistemul TVA la incasare. Conform avocatilor NNDKP, prin aceasta hotarare au fost adaptate prevederile privind sistemul TVA la incasare ca urmare a eliminarii obligativitatii aplicarii acestuia de catre persoanele impozabile care au obtinut o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei si a eliminarii termenului de 90 de zile pentru colectarea taxei.

In plus, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care aplica sistemul TVA la incasare au obligatia sa mentioneze in jurnalele pentru vanzari bonurile fiscale, iar evidentierea acestora se realizeaza pe baza informatiilor din rapoartele fiscale de inchidere zilnica, se arata intr-un document al Administratiei Judetene a Finantelor Publice Arges.

Prin normele actualizate s-a clarificat si situatia reinregistrarii in scopuri de TVA datorita incetarii situatiei care a condus la anularea inregistrarii. Astfel, conform documentului citat s-a stabilit ca:

pentru contribuabilii declarati inactivi fiscal data la care se considera ca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii este data reactivarii;
pentru contribuabilii care au intrat in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii data la care se considera ca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii este data inscrierii in registrul comertului a mentiunii privind reluarea activitatii.

In cazul in care persoana impozabila indeplineste conditiile pentru reinregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a incetarii situatiilor care au condus la anularea inregistrarii, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit este cel anterior anularii inregistrarii in scopuri de TVA, se arata in acelasi document.

De asemenea, au fost detaliate situatiile in care NU este obligatorie ajustarea TVA in cazul bunurilor pierdute, distruse sau furate. Demonstrarea distrugerii, pierderii sau furtului bunurilor pentru mentinerii deducerii TVA aferenta revine in sarcina persoanei impozabile, au punctat avocatii NNDKP. Organele de inspectie fiscala nu pot solicita persoanei impozabile mai mult decat ceea ce este necesar dovedirii acestor fapte, astfel incat sarcina persoanei impozabile sa nu devina imposibila sau extrem de dificila, au mai spus aceleasi surse.

Noile dispozitii au adus clarificari si in privinta contractelor de livrari de bunuri si prestari de servicii. Concret, desfiintarea contractelor de livrari de bunuri nu da nastere la o noua livrare de la cumparator la vanzatorul initial, iar contractele de prestari servicii pot fi desfiintate doar pentru prestarile viitoare, au explicat reprezentantii NNDKP.

Nici regulile referitoare la TVA, dar care se aplica nerezidentilor nu au scapat de actualizari. Astfel, persoana impozabila nerezidenta, care este scutita de inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, va pune la dispozitia beneficiarului sau factura intocmita conform prevederilor legale, fara a mentiona codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania, precum si o copie a deciziei privind plata TVA aferenta operatiunilor realizate, in vederea deducerii TVA, au subliniat avocatii NNDKP.

De asemenea, persoanele impozabile nerezidente pot solicita, conform prevederilor Directivei a 9-a sau a 13-a, rambursarea TVA inscrisa in facturile aferente perioadei 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2013 care nu au fost achitate, iar cererea se depune pana la data de 30 septembrie 2014.

O alta noutate cuprins in HG nr. 77/2014 se refera la contractele de leasing. Potrivit documentului publicat de Administratia Judeteana a Finantelor Publice Arges, este exclus din baza de impozitare a TVA aferenta serviciilor de leasing costul cu asigurarea bunului care face obiectul contractului de leasing, atunci cand acest cost este recuperat de societatile de leasing prin refacturare de la utilizatori (intrucat refacturarea costului asigurarii reprezinta o operatiune scutita de TVA, distincta si independenta de operatiunea de leasing).

Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie