Medierea este sabotata?

 

La jumatate de an de la introducerea obligativitatii participarii la sedintele de mediere, în anumite cauze civile si penale, foarte putine litigii au fost solutionate la mediatori. Totusi, mediatorii spun ca situatia poate fi îmbunatatita, dar ar fi nevoie de corectarea anumitor prevederi legale neclare.

Mediere6Marea nemultumire este legata de prevederea potrivit careia procedura de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata si de judecator, procuror, consilier juridic, notar sau avocat. Aparent, nu ar fi fost nicio problema însa, sustin mediatorii, avocatii ar fi realizat o filiera paralela, functionând pe principiul „serviciu contra serviciu”. Astfel, daca un avocat intra în legatura cu un posibil client, imediat dupa informarea privind litigiul, justitiabilul ar trebui sa ajunga la mediator, dar avocatul îl trimite la un coleg din barou, care îi face hârtia de informare asupra avantajelor medierii, iar dosarul ajunge extrem de repede în instanta. La fel, când colegul avocat preia un posibil client, îi întoarce imediat serviciul. În acest fel, clientul nici macar nu vede mediatorul sau informarea corect facuta.

Dupa introducerea medierii numarul proceselor de pe rolul instantelor ar fi trebuit sa scada. Cu toate acestea, la Botosani, cel putin în cazul Judecatoriei, în 2013 volumul de munca al magistratilor s-a dublat fata de acum cinci ani.

O alta nemultumire ar fi legata de faptul ca, pentru a se bucura de puterea unui titlu executoriu, acordul de mediere trebuie sa treaca mai apoi pe la notar, unde se autentifica întelegerea, ori, spun mediatorii, solutia ar fi ca acordul sa fie investit din start cu formula executorie, întelegerea dintre parti fiind benevola. Dar lista prevederilor nefunctionale nu se opreste aici. Astfel, potrivit reglementarilor, pentru a putea profesa, orice mediator trebuie sa adune anual 80 de credite, puncte care se aduna prin participari la sedintele de perfectionare organizate contracost de Consiliul de Mediere (CM), o participare la o convocare atragând cumularea doar a doua puncte. Prin urmare, sustin mediatorii, sistemul de punctaj nu reprezinta decât o sursa de bani pentru cei care coordoneaza aceasta activitate.

Problemele au fost aduse la cunostinta CM, dar pâna acum nu s-a luat nicio decizie. Sebastian Gheorghiu, monitorulbt.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie