Procurorul general Tiberiu Nitu: DNA are la dispozitie resurse umane, un buget si conditii mai bune de lucru decat celelalte parchete din tara

 

Procurorul general Tiberiu Nitu sustine ca DNA a înregistrat rezultate bune în instrumentarea dosarelor de coruptie, pentru ca are la dispozitie resurse umane, un buget si conditii mai bune de lucru decât celelalte parchete din tara, dar în acelasi timp încarcatura de dosare de la DNA nu este una „exagerata”, iar procentul de achitari este prea ridicat.

tiberiu nitu„Procurorii de la DNA au asigurate, daca nu conditiile ideale de lucru, cel putin conditii decente, de care alti procurori nu beneficiaza si cu sefi care au nu doar raspunderea pentru rezultate, ci si pârghii eficiente de control. Este adevarat ca DNA a functionat cu schema incompleta în 2013, dar gradul de ocupare a posturilor de procurori a fost peste cel al Ministerului Public. Ati beneficiat de sprijinul a mai mult de un lucrator de politie pentru fiecare procuror, de un specialist la trei procurori si de un grefier la un procuror, ceea ce este foarte departe de situatia din celelalte structuri ale Ministerului Public”, a declarat Tiberiu Nitu, joi, la prezentarea bilantului DNA pe anul 2013.

El s-a plâns de faptul ca DNA are si un buget mai mare decât celelalte parchete din tara.

„Este adevarat ca bugetul pentru 2013 a fost unul de criza, dar din totalul de 762 de milioane lei alocati Ministerului Public, DNA a beneficiat de 87 de milioane, adica 11,4% din totalul sumei, în conditiile în care în cadrul DNA îsi desfasoara activitatea 5% din procurorii Ministerului Public. Nici încarcatura pe procuror nu e una exagerata. Cifrele variaza la structura centrala între 19 si 35 de cauze solutionate anul trecut de catre un procuror si între 11 si 47 cauze ramase de solutionat de fiecare procuror”, a spus Nitu.

Procurorul general a mai sustinut ca DNA a înregistrat o scadere a procentului achitarii persoanelor trimise în judecata, de la 10,2% la 7,54%, dar „este evident ca se poate face mai mult în acest sens, 7,54% fiind totusi un procent înca ridicat fata de media de la nivelul Ministerului Public”.

Nitu a transmis DNA ca se poate face mai mult si în materia reducerii stocului de dosare vechi, iar cauzele lasate în lucrare, „chiar marunte, devin pentru activitatea DNA o povara, va distrag atentia de la cauzele importante”.

Mai mult, el a atras atentia DNA ca „lasarea în nelucrare a unor dosare poate naste, mai mult decât în cazul altor parchete, suspiciuni lesne de speculat în spatiul public”. (AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Cristina Tatu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie