Presedintele ICCJ, Livia Stanciu sustine ca unii politicieni isi doresc revenirea la o Justitie controlata
Presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ÎCCJ), Livia Stanciu, sustine ca unii politicieni îsi doresc revenirea la o Justitie controlata, în contextul unor atacuri extrem de dure la adresa sistemului judiciar, atragând atentia ca o forma de presiune poate fi si aceea de modificare a unor legi.
Livia Stanciu a participat joi la prezentarea bilantului activitatii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pe anul 2013, iar în discursul sau a spus ca DNA a reusit sa demonteze si sa destabilizeze grupari de criminalitate organizata, mai ales în cazul infractiunilor la achizitiile publice, iar procurorii au „provocat temeri” oamenilor corupti.
Presedintele instantei supreme a declarat ca unii politicieni îsi doresc revenirea la o Justitie controlata si exista riscul ca unele institutii din sistemul judiciar sa nu mai reziste la „forme de presiune” din exterior.
„Faptul ca unii politicieni îsi doresc revenirea la o Justitie controlata cred ca trebuie sa ne dea un semnal de alarma pentru noi toti care activam în acest sistem. Trebuie sa actionam în comun împotriva acestor fenomene. Institutiile statului, oricât ar fi de puternice la presiuni continue si mai ales îndelungate, exista riscul sa nu mai reziste. Si ma refer chiar la Directia Nationala Anticoruptie (…) Se tot vorbeste de ireversibilitatea reformelor în Justitie, dar oare cineva ne garanteaza noua aceasta ireversibilitate? Forme de presiune asupra Justitiei sunt multiple si trebuie sa fim extrem de atenti, pentru ca o forma de presiune poate fi si aceea de modificare a legii de functionare a Justitiei si este modalitatea cea mai ascunsa de a încerca, de a pune sub control, anumite institutii puternice ale statului”, a spus Livia Stanciu.
Ea a facut un apel catre procurori si judecatori sa ia atitudine fata de atacurile publice ale unor politicieni la adresa Justitiei, subliniind ca „prin jocuri mediatice” cetatenii sunt informati gresit despre realitatile sistemului judiciar.
„Este momentul sa dam si noi, nu numai societatea civila, un semnal puternic catre populatie, pentru a deveni ceva mai exigenti fata de iesirile publice ale unor oameni politici, fata de comportamentul unor oameni politici, care în diverse ocazii vorbesc despre statul de drept, si vorbesc doar la nivel lozincard, pentru ca faptele dovedesc contrariul. Trebuie sa ne implicam si noi în a-i face pe cetateni sa înteleaga semnificatia reala a unor evenimente foarte dure care se petrec în aceasta tara, pentru ca de multe ori am asistat la prezentarea deformata a activitatii noastre, a judecatorilor, procurorilor, politistilor, iar de cele mai multe ori, prin diverse jocuri mediatice, oamenii sunt tinuti departe de întelegerea corecta a realitatilor”, a explicat Livia Stanciu.
Presedintele instantei supreme a mai spus ca, în ultima perioada, au existat atacuri extrem de dure la adresa Justitiei, ceea ce ar trebui sa fie un semnal de alarma.
„În ultimii ani, Justitia cred ca a aratat si a dovedit ca doreste sa impuna respectarea legii la nivel national, doreste ca acest stat, România, sa fie privit ca un stat cu onorabilitate. Din pacate, de multe ori, activitatile Justitiei, si aici ma refer la activitatile procurorilor, judecatorilor, politistilor, structurilor de informatii, multe dintre activitatile bune desfasurate în ultima perioada au primit drept recompensa, cu ghilimele de rigoare, atacuri dure, uneori extrem de dure, mai mult decât nejustificate, fie la adresa colegilor procurori, fie la adresa colegilor judecatori care au instrumentat dosare extrem de importante prin calitatile persoanelor care erau cercetate si aceste atacuri la adresa Justitiei nu au facut altceva decât sa ne decredibilizeze ca tara”, a explicat Livia Stanciu.
În opinia sa, fenomenul coruptiei se manifesta pâna la cele mai înalte niveluri ale societatii românesti si a capatat o amploare deosebita în ultima perioada.
„Coruptia reprezinta o foarte mare provocare, nu numai pentru statul român, ci pentru lumea contemporana. Asistam la o extindere a acestui fenomen, care a devenit pentru unii un stil de viata, a devenit o mentalitate, un labirint, din care cu greu se poate iesi”, a adaugat Livia Stanciu, subliniind ca DNA este o institutie extrem de necesara în România de astazi, deoarece „asistam la adevarate dezlantuiri inovative” ale coruptiei.(A – autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!