Norme mai stricte referitoare la modul in care produsele din tutun sunt fabricate, produse si prezentate in UE
Parlamentul European a aprobat o directiva a UE revizuita privind produsele din tutun. Acest nou act legislativ contine norme mai stricte referitoare la modul in care produsele din tutun sunt fabricate, produse si prezentate in UE si introduce norme pentru anumite produse derivate din tutun.
De ce a decis Comisia sa revizuiasca normele?
Noua directiva urmareste sa imbunatateasca functionarea pietei interne a UE pentru produsele din tutun, asigurand in acelasi timp un nivel inalt de sanatate publica. Consiliul si Parlamentul European au solicitat in mod repetat o revizuire a directivei din 2001, din cauza unor evolutii semnificative in trei domenii principale.
In primul rand, au aparut noi dovezi stiintifice privind, de exemplu, aromele destinate utilizarii in produsele din tutun si eficienta avertismentelor referitoare la sanatate.
In al doilea rand, pe piata au aparut produse noi, cum ar fi tigaretele electronice si produsele din tutun puternic aromate.
In al treilea rand, au existat evolutii la nivel international in ultimul deceniu, la care statele membre ale UE au raspuns prin reglementari diferite. UE si toate statele membre sunt parti la Conventia-cadru a OMS pentru controlul tutunului (CCCT), care are caracter juridic obligatoriu si care a intrat in vigoare in februarie 2005.
Unul dintre cele mai importante motive pentru ca normele privind produsele din tutun sa devina mai stricte este impactul negativ al consumului de tutun asupra sanatatii populatiei. Utilizarea tutunului provoaca aproximativ 700.000 de decese evitabile in UE, in fiecare an. Marea majoritate a fumatorilor incep sa fumeze din tinerete – 70% inainte de varsta de 18 ani si 94% inainte de varsta de 25 de ani. Noua directiva urmareste ca produsele din tutun si consumul de tutun in UE sa fie mai putin atractive, in special pentru tineri.
Cum vor arata viitoarele pachete de tigarete?
Viitoarele pachete vor fi acoperite in mod obligatoriu cu avertismente referitoare la sanatate sub forma de text si imagini pe 65% din partea anterioara si posterioara a pachetelor de tigarete – de amplasat pe marginea superioara. 50% din suprafata partilor laterale ale pachetelor va fi, de asemenea, acoperita cu avertismente referitoare la sanatate (de exemplu, „Fumatul ucide – renuntati acum„; „Fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer”), inlocuind actualele indicatii privind continuturile de gudron, nicotina si monoxid de carbon.
Dimensiunile minime ale avertismentelor referitoare la sanatate vor asigura vizibilitatea, iar pachetele suple de tigarete, stil „ruj de buze”, care adesea vizeaza femeile tinere, vor fi interzise.
Pentru a asigura vizibilitatea avertismentelor referitoare la sanatate, va fi obligatoriu ca pachetele de tigarete sa aiba o forma cuboida, iar fiecare pachet va contine un minimum de 20 de tigarete.
Pe pachete nu va fi permisa prezenta caracteristicilor sau a elementelor promotionale sau inselatoare. Acestea includ, de exemplu, referiri la beneficii pentru stilul de viata, la gust sau la arome sau la absenta lor (de exemplu, „fara aditivi”), oferte speciale sau sugestii ca un anumit produs este mai putin daunator decat altul.
Norme similare se vor aplica pachetelor continand tutun de rulat, care, de asemenea, vor trebui sa aiba pe 65% din suprafata lor avertismente combinate referitoare la sanatate, pe partea anterioara si posterioara, precum si avertismentele suplimentare sub forma de text. Ambalajele continand tutun de rulat pot avea o forma cuboida sau cilindrica sau de punga, iar fiecare pachet va contine minimum 30 de grame de tutun.
Citeste mai departe pe infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!