Datorita fiscalitatii mai prietenoase, patronii de hoteluri de pe Litoral isi deschid firmele de management in Bulgaria
Patronii de hoteluri de pe Litoral au început sa-si deschida firme de management în Bulgaria datorita fiscalitatii mai prietenoase, pe care muta angajatii si cu care opereaza unitatile turistice.
Numarul de turisti români ajuns anul trecut pe litoral a scazut cu aproape 10%, în timp ce strainii au fost mai putini cu peste 11%. Cum nici fiscalitatea nu reprezinta un argument pentru deschiderea unei afaceri în turism în România, patronii de hoteluri au început sa cocheteze cu ideea mutarii în tara vecina, unde gasesc un impozit de numai 10% pe profit si o taxare mai redusa a muncii. “Procedeul este urmatorul: eu, ca patron român de hotel, îmi deschid o firma de management hotelier în Bulgaria si acolo angajez personalul, tot români. În plus, TVA si impozitul pe profit sunt mai mici în Bulgaria. Cu firma de management astfel înfiintata îmi operez hotelul cu costuri la jumatate”, a explicat Dragos Raducan, reprezentantul Federatiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Acesta a mai spus ca anul trecut au încercat experimentul câtiva hotelieri de pe litoral, iar în acest an s-au mai înscris în Bulgaria câteva zeci de firme de acest fel. Raducan estimeaza ca fenomenul va lua amploare în urmatoarea perioada. “Tot mai multi patroni de hoteluri de la mare se gândesc în felul acesta sa evite povara fiscala din România. Daca acolo experimentul va da rezultate, se va extinde probabil si pentru hotelurile din alte zone din România”, a adaugat oficialul FPTR.
Raducan subliniaza ca federatia pe care o reprezinta nu încurajeaza aceste practici, chiar daca sunt generate de taxele si impozitele mari din România.
Se pare ca hotelierii n-au mai asteptat sa culeaga roadele taxei de promovare instituite în Mamaia si nici generalizarea modelului la celelalte statiuni (din taxa de promovare a statiunii Mamaia, introdusa anul trecut, s-au strâns 254.000 de euro, care sunt folositi pentru realizarea unui film de prezentare, pentru înfiintarea unui site oficial, diverse show-uri, brosuri si participari la târguri în strainatate).
Anul trecut, din cele 1.400 de hoteluri din România, 28 erau de cinci stele, 233 de patru stele, 663 de trei stele, 395 de doua stele si 75 de o stea, iar 6 unitati nu erau clasificate. Reprezentantii FPTR anuntau ca peste 70% din hotelurile din România sunt de vânzare, pentru ca nu sunt profitabile.
Guvernul se lupta cu eroziunea
Confruntate cu scaderea interesului turistilor si degradarea infrastructurii, autoritatile încearca sa dea o mâna de ajutor industriei de profil. Guvernul va finanta cu 227 milioane lei lucrari de protectie si reabilitare a partii sudice a litoralului românesc, în zona statiunii Mamaia, finantare care va fi asigurata din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat si alte surse si poate fi actualizata ulterior. Sunt propuse masuri împotriva riscului de eroziune, pe o lungime de peste 7 kilometri de plaja, în cinci zone prioritare din partea sudica a Litoralului: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord. Investitia ar urma sa fie finalizata la sfârsitul anului 2015. romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!