Confiscarea bunurilor dobandite pe cai ilicite. Proiect de Directiva Europeana

 

Cifre oficiale în posesia institutiilor europene arata ca mai putin de 1% din bunurile obtinute prin infractiuni de tipul traficului de droguri, de persoane sau de arme sunt „înghetate” si confiscate, în comparatie cu estimari neoficiale ce arata adevaratele dimensiuni ale averilor ilicite, în special ale veniturilor monetare.

parlamentul europeanDirectiva votata marti în Parlamentul European – aprobata mai întâi de Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne si agreata informal cu guvernele nationale – face parte dintr-o strategie mai ampla la nivel european de lupta împotriva fraudei si a coruptiei. Grupurile crimei organizate, se subliniaza în directiva, nu cunosc frontiere si dobândesc averi din ce în ce mai mari inclusiv în alte state membre sau în terte state. De aceea, a aparut necesitatea imperioasa a unei cooperari internationale eficace între autoritatile represive în materie de recuperare a bunurilor dobândite ilicit si de întrajutorare judiciara. Adoptarea unor reguli minimale, releva directiva, va permite armonizarea reglementarilor în vigoare în statele membre ale Uniunii în materie de „înghetare” si confiscare, ceea ce va consolida încrederea reciproca si eficace în cooperarea transfrontaliera. O analiza a situatiei de pâna acum în domeniu a aratat ca regulile existente la ora actuala privind confiscarea averilor ilicite, desi sunt guvernate de legislatia UE, nu sunt aplicate asa cum ar trebui. În plus, legislatiile nationale sunt inegale, ceea ce impune o armonizare care sa garanteze deplina  executare a operatiunilor de confiscare.

Confiscarea bunurilor dobândite pe cai infractionale

„Prioritatea noastra trebuie sa fie urmarirea banilor pâna dincolo de granite si confiscarea profiturilor din infractiuni. Abia atunci putem spera sa reducem infractionalitatea grava. Sa trimitem infractorii la închisoare, lasând banii murdari în circulatie este de netolerat”, se arata în raportul pe marginea proiectului noii legislatii.

Propunerea legislativa cere statelor membre sa permita confiscarea bunurilor ilicite dupa pronuntarea unei sentinte definitive, chiar daca persoana suspecta a fugit sau este bolnava. Adoptarea unei decizii de confiscare poate fi luata si în cazuri în care nu exista condamnare penala, dar se urmareste oprirea unor activitati criminale cum ar fi crima organizata sau terorismul, pentru a împiedica în acest mod ca profiturile astfel obtinute sa fie reinvestite în economia legala. În anumite cazuri, când unele state nu pot angaja urmarirea penala din lipsa  de probe suficiente, confiscarea poate fi decisa atunci când se constata o disproportie între averea de care dispune persoana suspecta si veniturile declarate, existând suspiciunea dobândirii bunurilor pe cai ilicite.

Recuperarea bunurilor de la terte parti

Conform noii legislatii europene, confiscarea de la terte parti va fi permisa în cazurile în care persoana sau institutia respectiva, aflate în posesia bunurilor, „a stiut sau ar fi trebuit sa stie ca scopul transferului sau al achizitionarii a fost evitarea confiscarii lor pe motiv ca au fost obtinute pe cai ilegale, dar concrete si posibil de dovedit (suspiciunea poate veni si atunci când bunurile sunt date „în dar” unui prieten sau unor membri ai familiei, sau contra unei sume semnificativ mai mici).  O noutate în aceasta noua legislatie europeana este obligativitatea statelor membre ale UE de a lua masuri care sa permita utilizarea bunurilor, a proprietatilor confiscate în interes public sau în scopuri umanitare.

Ce urmeaza

Acordul asupra proiectului noii directive privind soarta bunurilor dobândite pe cai infractionale trebuie aprobat în urmatoarele saptamâni de catre Consiliul Ministerial, iar statele membre ale UE vor avea la dispozitie 30 de luni pentru a o transpune în legislatiile nationale. Vor fi, totusi, unele exceptii: Marea Britanie si Danemarca nu vor accepta aplicarea Directivei Europene mai sus prezentate. Maria Capitaine, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie