Concediul pentru ingrijirea copilului si concediul de risc maternal
Concediul si indemnizatia pentru îngrijirea copilului bolnav
Un alt concediu de care pot beneficia persoanele asigurate în sistemul de sanatate este concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârsta de pâna la sapte ani si, în cazului copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pâna la împlinirea vârstei de 18 ani.
Astfel, unul dintre parinti va beneficia de indemnizatia pentru un astfel de concediu cu conditia ca acesta sa îndeplineasca stagiul minim de cotizare – o luna în ultimele 12 luni pentru care se acorda concediul. De aceleasi drepturi vor beneficia si persoanele asigurate în sistemul de sanatate care au adoptat, au fost numiti tutore, li s-au încredintat copii în vederea adoptiei sau le-au fost dati în plasament.
Aceasta indemnizatie se acorda în baza certificatului medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap (atunci când este vorba despre un copil cu handicap pentru afectiunile intercurente), în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Durata unui astfel de concediu este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil. Totusi, în cazul în care copilul este diagnosticat cu o boala infectocontagioasa neoplazie, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale, durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav poate depasi cele 45 de zile calendaristice. În astfel de cazuri, durata concediului medical va fi stabilita de medicul curant si, dupa depasirea a 90 de zile calendaristice, va fi necesara aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
Citeste mai departe pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!