Cluj – Orasul cei mai multi antreprenori tineri

 

Cu numai 18% din populatia Bucurestiului, judetul Cluj a creat cele mai multe SRL-uri din România. Capitala se afla pe locul secund.

educatie antreprenorialaDe la aparitia ordonantei de urgenta referitoare la înfiintarea si dezvoltarea microîntreprinderilor de catre întreprinzatorii tineri (februarie 2011) si pâna în ianuarie anul curent, Oficiul National al Registrului Comertului a înregistrat 11.413 astfel de societati, dintre care 11.241 sunt înca în functiune. Majoritatea sunt în judetul Cluj -1408 înfiintate si 1.395 în functiune, în conditiile în care judetul este al treilea din tara dupa numarul de locuitori, dupa Iasi si Prahova. În Bucuresti, de departe cea mai populata zona din România, mai exista 1.231 de SRL-D-uri, fata de 1.251 câte s-au înfiintat.

Conforum ultimului Recensamânt al Populatiei, în Cluj locuiesc în jur de 691.100 de persoane, în timp ce în Capitala traiesc oficial peste 1,8 milioane de persoane.

Cum se explica

„Noi nu i-am încurajat pe tineri în mod deosebit. I-a încurajat ordonanta de urgenta din februarie 2011 si mai ales articolul referitor la alocatia financiara  nerambursabila de cel mult 10.000 euro care se acorda de la stat”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Stefan Dimitriu, presedintele Camerei de Comert Cluj. Acesta sustine ca a organizat anul trecut la Casa de Cultura a Studentilor o prezentare a acestei legi, cu scopul de a-i îndemna pe studenti sa îsi deschida o afacere. „Cred ca în rândul celor care si-au deschis SRL-D-uri sunt destul de multi studenti. Le-am explicat ca au aceasta oportunitate, de a avea o sursa de venit în timp ce îsi fac studiile. Au fost aproximativ 200 de participanti „, mai spune presedintele Camerei de Comert.

Acesta crede însa ca pe piata de business din în Cluj nu va mai fi niciodata efervescenta din anii 90. „Efervescenta din 94 nu o mai regasim dupa criza. Atunci, pe de o parte a existat tendinta oamenilor care au plecat din marile entitati economice de a-si deschide un business, iar pe de alta parte Clujul ducea o acuta lipsa de servicii. Era un fel de eldorado pentru cei ce faceau afaceri. Acum, exista un excedent de servicii, iar realizarile în afaceri nu sunt de multe ori pe masura asteptarilor”, mai explica  Stefan Dimitriu. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie