Trei companii furnizoare de servicii in domeniul electricitatii au fost puse in procedura de lichidare voluntara

 

Datoriile companiilor feroviare catre furnizorii de electricitate si cele ale CNADNR vor fi platite partial, respectiv integral din buget, iar alte companii vor fi trecute în insolventa „sau lichidare”, pe aceasta lista fiind deja incluse Interventii Feroviare, Romavia si Servicii Energetice Oltenia.

insolventaCele trei companii sunt astfel mentionate, la acest moment, în proiectul scrisorii de intentie convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si care urmeaza sa fie aprobat de Guvern.

În urma cu zece zile, premierul Victor Ponta si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, anuntau ca Guvernul va aproba un program de reducere a arieratelor companiilor de stat cu 2 miliarde de lei, inclusiv cu intrarea în insolventa si lichidare a firmelor mici cu datorii istorice, fara sa doreasca însa sa prezinte alte detalii legate de modul în care vor fi diminuate aceste arierate.

Proiectul scrisorii de intentie catre FMI detaliaza însa planul Guvernului în acest sens si releva intentia autoritatilor de a scoate, din nou, bani din buget pentru a plati aceste datorii, conform Mediafax.

Executivul admite ca nu a atins tinta privind arieratele

În document, Executivul admite ca nu a reusit sa atinga tinta indicativa stabilita pentru luna decembrie a anului trecut referitoare la arieratele cumulate ale companiilor de stat subordonate administratiei centrale, dar promite, „ca o masura de corectare”, sa reduca arieratele, în primul trimestru al acestui an, cu mai mult decât suma reprezentând reducerea prevazuta în cursul tintei initiale, astfel încât sa poata atinge tinta planificata pentru finele lunii martie.

„Trei dintre companiile furnizoare de servicii în domeniul electricitatii care înregistreaza arierate au fost deja puse în procedura de lichidare voluntara si se vor efectua de la buget plati pentru achitarea partiala a arieratelor companiilor de stat din sectorul cailor ferate catre furnizorii de electricitate, precum si pentru arieratele Companiei Nationale de Drumuri”, este planul Guvernului asumat ca o conditie prealabila fara care scrisoarea de intentie nu poate fi acceptata de catre FMI.

În acest sens, Guvernul se obliga sa anunte FMI, ca actiune prealabila, ca a emis o ordonanta de urgenta pentru plata partiala de la buget a arieratelor companiilor feroviare catre furnizorii de electricitate si sa transmita si un document care sa ateste ca au fost alocate fonduri tot de la buget pentru eliminarea arieratelor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) înregistrate la 31 decembrie 2013.
În acelasi timp, însa, tot ca actiune prealabila, sunt asumate deja, în proiectul scrisorii, hotarârile Adunarii Generale a Actionarilor pentru plasarea a trei companii de stat, respectiv Interventii Feroviare, Compania Româna de Aviatie Romavia si Servicii Energetice Oltenia filiala Electrica, în proceduri de insolventa „sau lichidare”.

Împrumut din Trezorerie pentru CFR Calatori

Executivul îsi mai asuma includerea în tinta de deficit pentru primul trimestru a unui împrumut din Trezorerie pentru CFR Calatori, tot pentru reducerea arieratelor. Acest împrumut urmeaza sa fie înregistrat drept cheltuiala bugetara, la prima rectificare a bugetului pe acest an.
„Deficitul total al anului include 220 milioane lei alocati acestui scop”, se arata în document.
Guvernul mai promite FMI ca toate ministerele de resort care supervizeaza companii de stat cu arierate vor transmite catre Ministerul Finantelor, pâna la sfârsitul lunii martie, planuri pentru reducerea acestor arierate. Ministerul Finantelor va redacta un raport centralizator care va fi prezentat FMI pâna la finele lunii aprilie 2014. Andreea Stoica, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie