Subventiile pentru incadrarea somerilor vor mai fi primite de doar cinci categorii de angajatori
Numarul angajatorilor care mai pot primi subventii pentru incadrarea somerilor a fost restrans la doar cinci categorii, in conditiile in care in urma cu patru luni institutiile si autoritatile publice au fost eliminate dintre beneficiarii de astfel de subventii.
Potrivit articolului 77, litera a) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, subventionarea locurilor de munca reprezinta una dintre masurile de stimulare a angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor.
Prin Legea nr. 250/2013 (pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002) a fost introdus un nou alineat, 12, la articolul 95 din Legea nr. 76/2002, cu urmatorul cuprins:
„Masurile de stimulare a ocuparii fortei de munca finantate, potrivit prevederilor prezentei legi, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru a caror acordare se prevede, potrivit dispozitiilor legale, incheierea de contracte sau conventii cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca, nu se acorda angajatorilor institutii si autoritati publice, asa cum sunt ele definite prin Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si prin Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare”.
Aceste prevederi au intrat in vigoare in 22 octombrie 2013, conform articolului II din Legea nr. 250/2013.
Astfel, prin acesta sunt vizate ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, alte autoritati publice, institutiile publice autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, institutiile publice locale din comune, orasele, municipii, sectoare ale municipiului Bucuresti, judete, autoritatile administratiei publice locale – consiliile locale, consiliile judetene etc.
In ceea ce priveste logica acestor masuri, sustin, inca din anul 2011, ca scopul subventionarii locurilor de munca pentru angajatorii din administratia publica este acela de a-i stimula financiar sa angajeze someri, masura ce aparea cel putin hilara in conditiile in care, in acest sector, de cativa ani buni, cu mici exceptii, ocuparea posturilor este blocata pentru realizarea economiilor.
In acest an, desi nu mai vorbim de o blocare propriu-zisa, exista, totusi, restrictii serioase care justifica noua limitare in discutie.
Iata de ce, de lege ferenda, am propus, inca de-acum trei ani, inlaturarea acestui nonsens legislativ, macar in perioada prelungii crize economice.
In plus, fondurile respective ar trebui directionate, exclusiv, catre sectorul privat, pentru ca, in adevaratul sens al cuvantului, angajatorii lui suporta riscul afacerii.
Astfel, categoriile de angajatori care mai au dreptul la subventionarea locurilor de munca pentru incadrarea somerilor, sunt:
- persoanele juridice de drept privat;
- persoanele fizice care desfasoara o profesie liberala;
- persoanele fizice autorizate pentru desfasurarea activitatilor economice;
- intreprinzatorii persoane fizice titulari ai intreprinderilor individuale;
- persoanele fizice care utilizeaza personal casnic sau alte persoane fizice pentru efectuarea unor servicii sau lucrari.
dr. Ana Stefanescu, expert legislatia muncii, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!