MFP: Executia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2014 s-a incheiat cu excedent

 

Executia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2014 s-a încheiat cu un excedent de 1,5 miliarde lei, respectiv 0,23% din PIB, fata de un miliard lei, respectiv 0,17% din PIB, surplus înregistrat la aceeasi data a anului 2013, conform datelor operative publicate marti de Ministerul Finantelor Publice /MFP/.

Ministerul Finantelor Publice 1Veniturile bugetului general consolidat, în suma de 17,6 miliarde lei, reprezentând 2,7% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari în termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. S-au înregistrat cresteri semnificative fata de aceeasi perioada a anului precedent la încasarile din impozitul pe profit (+27%) si TVA (+17,8% ), în timp ce la impozitul pe venit încasarile s-au redus cu 13%.

Accizele au crescut cu 12,7% ca urmare a urmare a majorarii accizei la bere si tigarete, precum si a influentei cursului de schimb luat în calcul la plata accizelor.

Încasarile din contributiile de asigurari sociale au crescut cu 1,2%, datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013 si respectiv 1 iulie 2013.

La nivelul administratiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la venituri nefiscale cu 14,8%. Sumele rambursate de Uniunea Europeana în contul platilor efectuate au crescut cu 204% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

În bugetul general consolidat sunt înregistrate numai sumele rambursate de Uniunea Europeana aferente proiectelor ai caror beneficiari sunt institutiile publice, nefiind incluse si cele destinate sectorului privat.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în suma de 16,1 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 7,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, mentinându-se la acelasi nivel respectiv 2,4% ca pondere în PIB. S-au înregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+1,9%), ca urmare a platii obligatiilor stabilite prin hotarâri judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 34,9% (+740 milioane lei) fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cresterea cu aproximativ 700 milioane lei se regaseste la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, pe fondul platii arieratelor catre furnizorii de medicamente, ca urmare a implementarii Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus în legislatia româneasca Directiva nr. 7/2011 privind combaterea întârzierilor în efectuarea platilor comerciale.

Potrivit MFP, s-au înregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul 2013, cu 161,5% la subventii, datorita platilor anticipate în luna ianuarie a sprijinului acordat fermierilor, în timp ce cheltuielile cu dobânzi s-au redus cu 14,4% datorita scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 674,1 milioane lei, respectiv 0,1% din PIB. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie