Parlamentul European a votat limitarea comisioanelor aplicate de banci comerciantilor pentru platile cu cardul

 

Membrii Parlamentului European au votat joi, 20 februarie 2014, pentru limitarea comisioanelor aplicate de banci comerciantilor pentru platile electronice efectuate de cumparatori, urmând ca decizia sa se aplice atât la nivel national cât si la nivelul UE, potrivit unui comunicat.

plata-cardComisioanele de plati pentru cumparaturi îi costa pe retailerii din UE aproximativ 10 miliarde EUR anual, conform unor cifre publicate de CE. Aceste provizioane sunt netransparente si sunt aplicate discretionar la nivel national, unde nu sunt reglementate prin lege, ci prin decizii ale autoritatilor de concurenta.

Acest comisioane sunt practicate de bancile membre ale grupurilor Visa sau MasterCard si împreuna controleaza cea mai mare parte din piata. Retailerii sunt taxati pentru fiecare tranzactie ceea ce reprezinta costuri suplimentare ce se reflecta în pretul final al produselor sau serviciilor oferite.

Astfel, membrii PE sustin propunerea CE de a limita tranzactiile cu carduri de credit la 0.3% din valoarea tranzactiei, iar pentru cele efectuate cu carduri de debit la 7 eurocenti sau 0.2% din valoarea tranzactiei, urmând ca limita sa se aplice la nivel national si transfrontalier.

Conform noilor prevederi, retalerii vor putea opta pentru ce carduri doresc, nemaifiind obligati sa accepte cardurile unui anumit grup. Chiar daca decizia ar putea limita libertatea cumparatorilor cu privire la ce card de plata pot folosi, beneficiul major consta în reducerea preturilor ca urmare a reducerii comisioanelor.

Votul Comisiei Economica si de Afaceri Monetare consolideaza pozitia Parlamentului, urmând ca regulile sa fie votate în una din sesiune parlamentare viitoare. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie