Decizia ASF de deschidere a procedurii de redresare financiara a societatii de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. va fi contestata la CEDO de actionari

 

Vizibil nemultumiti de decizia de declansare a procedurii de administrare speciala a companiei Astra Asigurari, actionarul TNG România a anuntat ieri într-un comunicat ca se va adresa CEDO pentru restabilirea drepturilor de proprietate pe care le are asupra societatii de asigurari.

astra asigurari„Decizia ASF, din data de 18.02.2014, prin care a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara a Societatii de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. (Astra), suspendarea drepturilor de actionar al TNG România si numirea KPMG Advisory ca administrator special este nelegala, excesiva si cu depasirea prerogativelor stabilite de lege”, noteaza TNG, sugerând ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu doreste întarirea financiara a societatii si ca se va adresa CEDO pentru restabilirea drepturilor de proprietate pe care le are asupra Astra în calitate de actionar.

„…actiunile ASF duc la concluzia ca nu se doreste întarirea financiara a societatii de asigurari. ASF pericliteaza astfel interesele celor peste 4 milioane de asigurati Astra si se joaca în mod iresponsabil cu întreaga stabilitate a industriei asigurarilor, contribuind la distorsiunea grava a pietei asigurarilor. TNG, în calitate de actionar caruia i-au fost vatamate grav drepturile, inclusiv dreptul de proprietate, drept ce este garantat prin art. 1 din Protocolul 1 a CEDO în ceea ce priveste  proprietatea actionarilor semnificativi, va actiona prin toate mijloacele pentru restabilirea legalitatii si atragerea raspunderii persoanelor care se fac vinovate pentru destabilizarea Astra Asigurari prin adevarate actiuni criminale”, se arata în documentul remis Curierului National.

Astra a prezentat planul de masuri; ASF l-a remarcat târziu

Potrivit actionarului, Astra a adoptat si prezentat ASF un plan de masuri care prevede, inclusiv, o majorare de capital compusa dintr-un aport al actionarilor existenti si din fuziunea cu societatea achizitionata AXA România care va determina cresterea capitalului Astra cu peste 150 milioane de lei, solicitând Autoritatii sa aiba în vedere acest plan.

„În ciuda faptului ca implementarea masurilor propuse prin planul de masuri începuse deja, societatea convocând Adunarea Generala Extraordinara a asociatilor la data de 12.02.2014, aspect comunicat catre ASF prin rapoartele curente si a adreselor de informare, Autoritatea a actionat abuziv suspendând dreptul la vot al actionarilor, zadarnicind astfel orice fel de demers de majorare a capitalului social si de satisfacere a necesitatilor imediate de lichiditati ale societatii. Autoritatea a deturnat astfel procedura de redresare financiara de la scopul acesteia si a adoptat aceasta masura careia i-a oferit caracter sanctionator si distructiv, cu încalcarea normelor în vigoare. (…) ASF a ales masura cu un efect devastator, respectiv numirea unui administrator special (KPMG Advisory SRL)”, noteaza TNG, sugerând ca, abia în momentul notificarii intentiei de preluare a companiei Axa România, ASF a demarat „pretinsul control inopinat”.

„În concluzie, prin acest sir de abuzuri, actiunile ASF duc la concluzia ca nu se doreste întarirea financiara a societatii de asigurari. ASF pericliteaza astfel interesele celor peste 4 milioane de asigurati Astra si se joaca într-un mod iresponsabil cu întreaga stabilitate a industriei asigurarilor contribuind la distorsiunea grava a pietei asigurarilor”, se arata în comunicat.

La data de 18 februarie, Consiliul ASF a decis si suspendarea actionarilor si a conducerii Astra Asigurari, numind administrator special firma de consultanta KPMG.

Tot atunci, ASF a stabilit ca „Astra Asigurari va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa, urmând ca administratorul special sa stabileasca suma necesara pentru acest aport de capital”.

O alta neregula anuntata atunci de seful ASF, Dan Radu Rusanu,  priveste acordarea, în ultimii trei ani, a unor credite intragrup de 110 milioane lei, din care 102 milioane lei catre Medien Holding, care detine România Libera. ” Vom încerca sa aflam cine sunt beneficiarii acestor împrumuturi si de ce nu au fost returnate timp de 3 ani de zile”, a afirmat Rusanu. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie