Curtea de Conturi a descoperit nereguli la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor
Pe lânga neregulile de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, privind plata partiala a despagubirilor aferente politei RCA si a salariilor si primelor/bonusurilor acordate salariatilor, în special conducerii acesteia, chestiuni deja semnalate în numeroase rânduri de presa centrala, specialistii Curtii de Conturi au descoperit si altele, legate de nerespectarea prevederilor legale privind efectuarea tuturor operatiunilor de încasari si plati prin unitatile trezoreriei, nedepunerea la Ministerul Finantelor a raportarilor privind monitorizarea cheltuielilor de personal si… deficientele din cazul acordarii „Primelor de asigurari de viata de grup cu componenta de economisire pentru pensionare”.
Potrivit raportului Curtii de Conturi pe anul 2012, realizat în urma auditului si controalelor efectuate anul trecut, în 2012, Consiliul CSA a aprobat încheierea unei „asigurari de viata de grup cu componenta de economisire pentru pensionare”, cu scopul „…fidelizarii salariatilor CSA si al evitarii aparitiei unor riscuri operationale la nivelul autoritatii de reglementare si supraveghere a pietei asigurarilor, ce se pot materializa inclusiv în fluctuatii de personal de specialitate”, fiind încheiat cu o societate de asigurari un „Acord-cadru de servicii de asigurari de viata de grup, cu componenta de economisire pentru pensionare”.
Pentru contractul subsecvent s-au platit 5,7 mil. lei în 2012
În baza acestuia, a fost încheiat un contract subsecvent, pentru care, în perioada iulie 2012 – mai 2013, CSA a angajat si efectuat plati totale în suma de 5,7 mil. lei.
Verificarile Curtii de Conturi au scos la iveala faptul ca, prin „modificarea listelor lunare, ca urmare a fluctuatiei personalului, s-a efectuat plata de prime de asigurari, la valori diferite, pentru persoane ce au ocupat functii similare”, nivelul primei de asigurare, în cazul unor persoane, variind de la o luna la alta.
Dupa preluarea atributiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, începând cu data de 29.04.2013, Consiliul acesteia a hotarât sa initieze masuri de sistare a contractului de asigurare.
Alico a câstigat contractul, în valoare totala de 6,5 mil. euro
Licitatia organizata de CSA în vara anului 2012 a fost câstigata de Alico Asigurari, valoarea contractului depasind 6,5 mil. euro, fara TVA, potrivit anuntului postat atunci în Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP).
Beneficiile oferite celor 178 de angajati ai CSA vizau doua componente – un plan de economisire si o asigurare în caz de deces.
Contractul, cu o durata de 5 ani, se adresa tuturor angajatilor CSA, noua dintre acestia beneficiind însa de sume asigurate mai mari, de câte 860.000 lei.
S-au depasit cheltuielile de protocol
O alta neregula constatata de Curtea de Conturi se refera la depasirea nivelului cheltuielilor de protocol, în semestrul II al anului 2012. „Cheltuielile de protocol, efectuate în semestrul II al anului 2012, au fost mai mari cu suma de 249 mii lei, fata de nivelul cheltuielilor de aceasta natura, realizat în semestrul II al anului 2011, redus cu 30%, contrar prevederilor OUG nr. 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si întarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative.
Concluzii ca urmare a auditarii contului de executie încheiat pe anul 2012 de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, au fost constatate abateri si nereguli determinate de încalcarea legislatiei privind finantele publice, formarea si utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului, precum si reducerea cheltuielilor publice si întarirea disciplinei financiare.
În 2012, CSA a realizat venituri totale în suma de 160 mil. lei, încasând însa doar 159,5 mil. lei, reprezentând 99,7%.
În exercitiul financiar 2012 CSA a înregistrat cheltuieli totale în suma de 78.528 mii lei. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!