Cum se completeaza si cum se depune la Fisc formularul 205, care a inlocuit fisele fiscale?

 

Formularul 205, care a inlocuit de la 1 ianuarie 2013 fisele fiscale si in care se raporteaza retinerile de impozit pentru fiecare beneficiar de venit, trebuie depus la organele fiscale pana pe 28 februarie. Anul acesta este ultimul in care se mai depune declaratia 205, urmand ca din 2015, angajatorii sa declare impozitul calculat si retinut pentru fiecare beneficiar de venit in declaratia unica. Cititi in materialul urmator cum trebuie completat formularul 205 si cum se transmite catre Fisc in acest an.

declaratie impunereAnul 2012 a fost ultimul in care angajatorii erau obligati sa depuna la Fisc fisele fiscale ale salariatilor. Din 2013, cand ar fi trebuit sa fie depuse fisele fiscale pentru anul fiscal 2012, aceste documente au devenit istorie.

Totusi, de la 1 ianuarie 2013 fisele fiscale au fost inlocuite cu formularul 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit” cod 14 .13.01.13/I, in care platitorii de venituri trebuie sa raporteze anual, ca si pana acum, retinerile de impozit pentru fiecare beneficiar de venit.

Acest formular se depune, la fel ca fisele fiscale, pana in ultima zi a lunii februarie, adica pana pe 28 februarie.

Cine trebuie sa depuna formularul 205?

Potrivit instructiunilor de completare a formularului 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit” cod 14 .13.01.13/I, acest document trebuie completat si depus la organele fiscale de catre platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului.

Mai exact, este vorba despre platitorii de:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conveniilor civile incheiate potrivit Codului Civil, precum si a contractelor de agent;
c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
d) venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere;
e) venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare;
f) venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii;
g) castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
h) venituri din salarii;
i) venituri din dividende;
j) venituri din dobanzi;
k) castiguri din transferul valorilor mobiliare, in cazul societatilor inchise si a partilor sociale;
l) venituri din lichidarea persoanei juridice;
m) venituri din premii
n) venituri din jocuri de noroc;
o) venituri din pensii;
p) venituri din activitati agricole;
q) venituri din arendare;
r) venituri din alte surse.

In plus, formularul 205 trebuie depus si de catre intermediari, societatile de administrare a investitiilor, in cazul rascumpararii de titluri de participare la  fondurile deschise de investitii sau alti platitori de venit, dupa caz, pentru castiguri/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

Important! In cazul sediilor secundare inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii, declaratia corespunzatoare activitatii sediilor secundare, se depune de contribuabilul care le-a infiintat, pe codul de inregistrare fiscala al acestuia, la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul.

Pentru salariatii care au fost detasati la o alta unitate, declaratia se completeaza de catre unitatea care a incheiat contractele de munca cu acestia.

„In situatia in care plata venitului salarial se face de unitatea la care salariatii au fost detasati, angajatorul care i-a detasat comunica angajatorului la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare salariat, precum si eventualele modificari ale acesteia aparute in cursul anului. Pe baza acestor date unitatea la care salariatii au fost detasati intocmeste statele de salarii, calculeaza impozitul si transmite lunar unitatii de la care au fost detasati informatii privind venitul brut realizat, alte deduceri, venitul baza de calcul, precum si impozitul retinut pentru angajat, in scopul completarii declaratiei”, se arata in instructiunile de completare a declaratiei 205, asa cum au fost modificate in decembrie.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie