Aprobarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu

 

In Monitorul Oficial nr. 129 din 21 februarie 2014 a fost publicat Ordinul nr. 192/2014 al ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice privind modificarea Ordinului ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu.

monitorul oficial al romanieiIn cadrul Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu se arata:

Modul de calcul al contributiei prevazute la art. 9 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare

Sunt obligati la plata contributiei de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, generatorii deseurilor, respectiv detinatorii bunurilor destinate dezmembrarii, persoane fizice sau juridice, care nu au calitatea de colector si/sau de valorificator autorizat in conditiile legii.

Obligatia de a calcula, de a retine, de a declara si de a vira la Fondul pentru mediu contributia de 3% din veniturile realizate din vanzarea de deseuri metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, revine operatorilor economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor.

Contributia de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, se retine prin stopaj la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu in termenul legal pentru virarea impozitelor si contributiilor cu retinere la sursa.

Vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, de catre generatorii deseurilor, respectiv de catre detinatorii bunurilor destinate dezmembrarii, persoane juridice, catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor se face pe baza de factura, cu evidentierea distincta a contributiei de 3% si cu retinerea acesteia.

Vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, de catre generatorii deseurilor, respectiv de catre detinatorii bunurilor destinate dezmembrarii, persoane fizice, catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor se face pe baza de factura/adeverinta de primire si plata, cu retinerea contributiei de 3% la achitarea sumei cuvenite vanzatorului de deseuri.

Baza de calcul la care se aplica contributia de 3% reprezinta valoarea de vanzare a deseurilor metalice feroase si neferoase si a bunurilor destinate dezmembrarii, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.

In cazul in care operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor devin detinatori de deseuri metalice feroase si neferoase, prin activitatea de dezmembrare si/sau casare de bunuri, mijloace fixe ori obiecte de inventar proprii sau devenite proprii prin achizitie, au obligatia de a plati contributia de 3% la Fondul pentru mediu in cazul vanzarii acestora.

Baza de calcul la care se aplica contributia de 3% reprezinta pretul mediu de achizitie al deseurilor metalice feroase si neferoase din luna precedenta dezmembrarii si/sau casarii bunurilor, mijloacelor fixe ori obiectelor de inventar, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, inmultit cu cantitatea de deseuri metalice feroase si neferoase rezultata din activitatea de dezmembrare si/sau casare de bunuri, mijloace fixe ori obiecte de inventar proprii sau devenite proprii prin achizitie.

In cazul in care operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor nu pot stabili pretul mediu de achizitie al deseurilor metalice feroase si neferoase pentru luna precedenta dezmembrarii si/sau casarii bunurilor, mijloacelor fixe ori obiectelor de inventar, acesta este cel de la data dezmembrarii si/sau a casarii bunurilor, mijloacelor fixe ori obiectelor de inventar,

Contributia la Fondul pentru mediu prevazuta la art. 9 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se declara si se plateste lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie