Dupa Astra, alte companii de asigurari au probleme cu plata daunelor

 

Alte cinci companii de asigurari au probleme cu plata daunelor, între acestea aflându-se, pe lânga Carpatica si Astra Asigurari si Euroins, Asirom sau City Asigurari.

asigurariDupa ce a aparut cazul Astra, liderul pietei de asigurari, care a fost introdus în administrare speciala pentru ca s-ar fi descoperit ca nu are rezeve pentru a acoperi daunele, se pare ca alte cinci companii, din cele 11 avute în supraveghere de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara se afla în aceeasi situatie. Informatia a fost furnizata presei chiar de Dan Radu Rusanu, seful Autoritatii de Supraveghere Financiara, care verifica atât piata de asigurari, cât si pe cea bursiera si a pensiilor private.

„Situata companiilor este instabila în special pe partea de raspundere civila auto (RCA), unde se practica preturi mici, iar asiguratorii, ca sa poata ramâne stabili financiar, încearca sa fenteze asiguratii, când vine vorba de acordat despagubiri pentru accidentele din trafic”, a explicat pentru EVZ un reprezentant al forului de supraveghere al pietei asigurarilor.

Potrivit acestuia, un top al companiilor unde s-au strâns în 2013 cele mai mari plângeri din partea clientilor, pentru ca s-au acordat despagubiri cu întârziere sau chiar nu s-au acordat deloc, arata astfel: „Pe primul loc se afla Euroins cu circa 4.500 de plângeri, urmata de Astra Asigurari, cu 4.000 de plângeri, de Omniasig, Asirom, Uniqa, Carpatica, City Insurance”. Numarul total al plângerilor formulate de clienti în 2013 este de circa 13.000. Trebuie mentionat însa ca, în cazul anumitor companii, numarul mare de plângeri vine si ca urmare a faptului ca au foarte multi asigurati. Potrivit sursei EVZ, în afara de Astra Asigurari, celelalte companii nu se afla înca în situatia de a intra în administrare speciala, adica de a avea un grad de solvabilitate sub 1. De altfel, „metodele” prin care Astra a ajuns sa scada sub acest nivel de solvabilitate nu se limiteaza la practicarea unor tarife mici si, se pare, implica si împrumuturi catre alte firme ale patronului Dan Adamescu si finantarea unor trusturi media sau oameni din media.

Top în permanenta schimbare

„În ultimul timp, Carpatica si-a mai îmbunatatit performanta, crescând tariful primelor, ceea ce îi îmbunatateste situatia financiara, dar au mai urcat în topul plângerilor cei de la City Insurance”, au declarat pentru EVZ surse din piata brokerajului în asigurari. Anul trecut, cea mai importanta sanctiune aplicata de ASF a fost pentru Euroins.

Pentru o anumita perioada de timp a fost suspendat dreptul companiei de a încheia polite de tip raspundere civila auto.

Citeste mai departe pe evz.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie