Codul COR a fost actualizat. Modificarile in Revisal, momentan inoperabile

 

Clasificarea ocupatiilor din Romania a fost actualizata de mai multe ori pe parcursul ultimelor 12 luni. Astfel, una dintre cele mai importante schimbari este completarea cu grupe de baza noi, dar si introducerea a aproximativ 100 de ocupatii practicate in cadrul economiei nationale. Cu toate acestea, insa, angajatorii nu pot opera modificarile in Registrul de evidenta a salariatilor, intrucat softul nu a fost actualizat de Inspectia Muncii.

codul corClasificarea ocupatiilor din Romania a suferit mai multe modificari substantiale pe parcursul anului 2013, cea mai recenta dintre acestea fiind cea operata de HG nr. 1116/2013, ce a intrat in vigoare in 22 februarie 2014. Practic, prin actul normativ citat se actualizeaza legislatia romaneasca in conformitate cu clasificarea internationala ISCO 08, in sensul ca se introduc reglementari prin care se expliciteaza structura COR si, de asemenea, se introduc grupe de baza noi in domeniul educatiei.

Desi structura ocupatiilor din Romania a fost modificata constant in ultimele 12 luni, Registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) nu a fost actualizat in consecinta de Inspectia Muncii. In aceste conditii, angajatorii nu au putut pune in aplicare noile dispozitii privind COR. Aceasta informatie a fost confirmata pentru AvocatNet.ro si de Mirela Banu, consultant salarizare si HR in cadrul firmei de contabilitate FinExpert.

Concret, dupa cum a explicat specialistul contactat de noi, prevederile cuprinse de HG 500/2011, actul normativ care reglementeaza Registrul de evidenta a salariatilor, functia sau ocupatia conform COR este un element obligatoriu ce trebuie declarat in Revisal. In plus, puncteaza Mirela Banu, declararea functiei se face in baza documentelor de resurse umane, documente ce trebuie sa contina aceleasi informatii ca si cele inregistrate si declarate in Revisal.

Asadar, avand in vedere ca Revisal nu este actualizat, angajatorii nu au putut opera noutatile COR din 2013 si nu le pot opera nici pe cele intrate sambata in vigoare. Mai mult decat atat, ei nu au la indemana vreun alt instrument de a pune in aplicare modifcarile, prin urmare trebuie sa astepte actualizarea softului.

Aceasta intrucat, dupa cum a explicat specialistul FinExpert, actualizarea nomenclatorului COR se face doar prin intermediul Inspectiei Muncii. „Institutia este cea care trebuie sa puna la dispozitia angajatorilor actualizarea Reges in conformitate cu modificarile legislative”, mentioneaza consultantul.

In ceea ce priveste modalitatea de aplicare a modificarilor aferente unei noi versiuni Revisal, aceasta trebuie aprobata de catre Ministerul Muncii si ITM dupa ce se va publica in Monitorul Oficial un act normativ pentru actualizarea Nomenclatorului calificarilor.

„In opinia noastra, modificarile COR nu se vor efectua retroactiv”, a mai precizat Mirela Banu.

AvocatNet.ro a solicitat un punct de vedere si Inspectiei Muncii in ceea ce priveste actualizarea Revisal si a modalitatii de raportare a modicarilor COR. Pana la data publicarii acestui material, institutia nu a transmis o pozitie oficiala, insa a confirmat ca va reveni cu un raspuns cat mai curand.

Totusi, amintim ca reprezentantii institutiei au mentionat pentru publicatia noastra, in vara anului 2013, ca Registrul General de Evidenta a Salariatilor va avea o noua versiune.

Conform declaratiilor de la acea data, noua versiune a Revisal va oferi angajatorilor posibilitatea de a recupera, gratuit si in format electronic, datele pierdute din Revisal. „Recuperarea bazei de date privind Registrul General de Evidenta a Salariatilor, denumit in continuare registru, in format propriu aplicatiei Revisal – aplicatie pusa la dispozitia utilizatorilor in mod gratuit de catre Inspectia Muncii pentru gestionarea registrului – va fi inclusa ca functionalitate disponibila angajatorilor, in versiunea urmatoare a aplicatiei Revisal”, au precizat sursele citate.

Reprezentantii ITM nu au putut oferi atunci o data clara la care ar urma sa fie finalizata si data publicitatii actualizarea registrului.

Ce s-a schimbat la nivelul COR in 22 februarie?

Conform HG nr. 1116/2013, in vigoare de sambata, structura Clasificarii ocupatiilor din Romania – nivel grupa de baza (conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor – ISCO 08) s-a completat cu cinci grupe de baza noi, dupa cum urmeaza:

Dupa grupa de baza 2424 Specialisti in formarea si dezvoltarea personalului se introduce o noua grupa de baza, cu urmatorul cuprins: „2429 Specialisti în administratie neclasificati in grupele de baza anterioare”
Dupa grupa de baza 3413 Specialisti in domeniul religiei si asimilati se introduc patru grupe de baza noi cu urmatorul continut:

„3414 Personal didactic in invatamantul primar”
„3415 Personal in invatamantul prescolar”
„3416 Instructori si asimilati din invatamant”
„3419 Personal in invatamant neclasificat in grupele de baza anterioare”

Documentul intrat recent in vigoare aduce, totodata, completari la nivelul definitiei COR, dar si clarifica unele dispozitii deja prevazute de lege. Astfel, potrivit actului citat, Clasificarea ocupatiilor din Romania este clasificarea de interes general ce asigura identificarea, ierarhizarea si codificarea ocupatiilor din economia Romaniei.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. FLORIN spune:

    BUNA ZIUA,
    FARA ACESTE MODIFICARI SA STITI CA ACTIVITATEA IN ROMANIA NU FUNCTIONA.ACESTI DOMNI SI DOAMNE CARE NE CONDUC , NE CONDUC BINE,UMPLANDU-SI DOAR EI BUZUNARUL.NU STIU,DAR EI NU VAD NIMIC.MAINE CHIAR EI AU SA FIE ACOLO,ADICA IN ACEASTA SITUATIOE IN CARE NE AFLAM NOI.MULTE ACTIVITATI NU SE MAI REGASESC, CEEA CE FACE CA….
    ACEASTA REVIZUIRE A FOST CONSIDERATA CEA MAI IMPORTANTA IN ROMANIA….

Adaugă părerea ta


 

Distribuie